OTKRIVAMO VAM što sve trebate jesti da biste uvijek i zauvijek imali ravan trbuh

by | 7 siječnja, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Čuli ste za poslovicu da se trbušnjaci rade u kuhinji, a ako vas je ikada zanimalo što to točno znači, imamo vrlo detaljan odgovor.

“Za početak, morate znati da vam hrana koja ostavlja mekane tragove na trbuhu ne bi smjela biti dio prehrane, ali zato sve ovo morate jesti da biste konačno mogli izravnati trbuh i otkriti ga u najboljem svjetlu”, kaže Kasey Brixius, nutricionistica u Canyon Ranchu u Tucsonu u Arizoni.

Spriječite masnoću
“Šećer u krvi i neravnoteža hormona igraju veliku ulogu u koncentraciji masnoća na trbušnom području”, kaže Brixius. Taj vam savjet može pomoći da kontrolirate oboje.

Ostanite uravnoteženi:
 Pobrinite se za to da obroci imaju tri makronutrijenata koji stabiliziraju šećer u krvi: čisti protein, kvalitetne ugljikohidrate i zdravu masnoću.

Jedite redovito: “Šećer u krvi počinje opadati nakon četiri do pet sati”, kaže Brixius, “i zato nemojte imati preduge pauze između obroka.”

Kontrola stresa: 
Istraživanja su pokazala važnu povezanost između visokih razina hormona stresa kortizola i abdominalne masnoće pa se potrudite i hranom i životnim navikama uklanjati stres.

Spriječite nadutost
Plinovi i nadutost također mogu dosta zaobliti. Evo kako to spriječiti:

Jedite svjesno i opušteno: Kada jedemo u žurbi, tijelo ne može učinkovito osloboditi probavne enzime kako bi ispravno probavilo hranu pa se potrudite naći vremena za opušteno uživanje u obroku.

Napunite se vlaknima:
Jedite puno hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice, jer će one potaknuti rast korisnih bakterija u vašem crijevu, što može pomoći ublažiti nadimanje.

Jedite više kalija: Jedite više hrane koje sadrži taj važan mineral – poput banana, slatkog krumpira, lisnatog zelenila, graha i leće – kako bi pomogli uravnotežiti količinu natrija koji uzrokuje nadimanje. Osim toga, kalij pomaže u sprječavanju zadržavanja tekućine.

Hranite svoje mišiće
Posljednja komponenta ravnog i pritom mišičavog trbuha jest osnaživanje trupa. Stoga pravoj hrani obavezno pridružite vježbanje – za cijelo tijelo, plus vježbe za jačanje trupa.

Jedite puno proteina: Prije i poslije treninga konzumirajte barem 20 do 25 grama čistih proteina kako bi vam pomogli u oporavku mišića i njihovom rastu.

Namirnice s većom količinom leucina: 
Leucin je esencijalna aminokiselina, što znači da ga tijelo nije sposobno stvoriti samo od sebe, a on pomaže u sintetiziranju proteina i stimuliranju rasta mišića. Dobri izvori leucina su mliječni proizvodi, čisto meso, plodovi mora, soja i orašasti plodovi.

Hidratizirajte se:
 Cilj je popiti najmanje dvije litre vode dnevno, odnosno više ako se puno znojite.

IZVOR: INDEX.HR