Pridonose li hormoni iz kontracepcijskih pilula povećanju tjelesne težine?

by | 13 siječnja, 2020

Razlog zbog kojega se neke žene ustručavaju od uzimanja kontracepcijskih sredstava jest strah od neželjenog debljanja. Hormoni estrogen i progesteron, koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i flasterima, u visokim dozama mogu izazvati zadržavanje viška vode i povećan apetit.

Štoviše, kada se pilula za kontrolu porođaja prvobitno pojavila, tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, sadržavala je veliku količinu ovih hormona i samim time izazivala debljanje.

Ipak, današnje pilule sadrže značajno smanjenu dozu estrogena i progesterona, a mnogim istraživanjima došlo se do zaključka da ne izazivaju povećanje tjelesne težine.

Usprkos tome, moguće je da mali postotak žena iskusi povećanje kilaže nakon uzimanja kontracepcijskog sredstva u čijem se slučaju nužno posavjetovati s liječnikom radi pronalaženja pogodnije alternative.

Kad je u pitanju medroksiprogesteron, priča je malo drukčija. Riječ je o injekciji velike doze progesterona koja se daje svaka tri mjeseca zbog svoje učinkovitosti. Ipak, povišena količina progesterona u organizmu može izazvati povećani apetit i debljanje.

Kako Dennis Idowa, američki specijalist za porode i ginekolog, ističe za PopSugar, čak 38 % žena koje koriste medroksiprogesteron radi kontracepcije iskusit će povećanje tjelesne težine od 4,5 ili više kilograma nakon razdoblja od dvije godine uzimanja.

IZVOR: INDEX.HR