OTKRIVAMO VAM najveće neistine o hrani u koje odmah morate prestati vjerovati

by | 4 lipnja, 2017

Ovo je pet najvećih mitova o prehrani u koje morate odmah prestati vjerovati, posebno ako želite smršavjeti.

Doručak se ne smije preskakati
Doručak je doista najvažniji obrok, nezaobilazan za djecu i mlade osobe, dijabetičare i druge skupine s posebnim prehrambenim interesima, no osobe koje imaju višak tjelesne težine, nemaju drugih bolesti i ujutro nisu gladne, nikako se ne bi trebale prisiljavati jesti samo pod krilaticom zdravog obroka. Već neko voće ili čaša cijeđenog soka dovoljan je jutarnji unos.

Krumpir i tjestenina debljaju
“Nije istina da krumpir i tjestenina debljaju.” Naime, krumpir je niskokalorična (68 kcal/100 g) namirnica i odličan sastojak dnevnog obroka. Deblja krumpir koji se “napije” ulja jer masnoće imaju visoku (900 kcal/100 g) kalorijsku vrijednost. Tjestenina, pak, ima 350 kcal prije kuhanja i oko 175 kcal u 100 g nakon kuhanja. Debljaju umaci, koji u pravilu imaju puno kalorija zbog visokog udjela masnoće.

Maslinovo ulje je dobro za mršavljenje
Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, no kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 čajne žličice), što daje 90 kalorija. Svako tko želi smršavjeti, trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti.

Sir je zdrava namirnica
Sirevi su visokomasni proizvodi čiji utjecaj na zdravlje jako ovisi o sirovini od koje su napravljeni (vrsta i podrijetlo mlijeka, uzgoj životinja koje daju mlijeko) i o tehnologiji. Sireve treba maksimalno reducirati tijekom mršavljenja, a u prehrani ih tretirati kao zamjenu za masnoću. U neke dane, umjesto navedene 2 čajne žličice ulja, može se uzeti približno ista količina sira.

Treba piti što više vode
“Niti jedno piće, pa ni vodu ne treba konzumirati uz jelo.” Naime, kada jedemo i istodobno pijuckamo (makar i vodu), nesvjesno ubrzavamo unošenje hrane, a dokazano je da osobe koje brzo jedu imaju izrazitu sklonost debljanju.

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR