OTKRIVAMO VAM najčešće razloge zbog kojih prekidamo naše čuvene dijete

by | 15 svibnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Dijeta je vrlo često tražen pojam u bilo koje doba godine jer razloga za nju u ovoj epidemiji pretilosti ima napretek – razni blagdani, zima, depresija, približavanje ljeta ili datuma nekih velikih događanja… Sve u svemu, stalno se ide na dijetu.

Naravno, kao što i sami dobro znate, tek manji broj ljudi uspješno privede dijetu kraju sa željenim rezultatima, a velika većina odustaje – neki nakon par dana, neki izdrže gotovo do kraja, ali na kraju priče odustanu.

Razlozi? Jedan od glavnih je osjećaj gladi, no njega bi trebali osjećati isključivo oni koji imaju vrlo mali postotak masnoća u tijelu i postavili su dnevni kalorijski unos na stvarno nisku razinu, dok bi ga ostali trebali zatomiti, primjerice, svježim povrćem.

Unatoč svemu što se piše o dijetama i kvalitetnim savjetima, ispada da je uz glad glavni razlog odustajanja osjećaj nezadovoljstva, a do njega dolazi iz ova tri razloga:

Pogrešna priprema obroka – dijetalnu prehranu trebate kuhati sami, od namirnica koje ste kupili svježe na tržnici, i pronaći što više dobrih recepata. Gotovo svaka kvalitetna dijetalna prehrana podrazumijeva izrazito raznovrsne i kvalitetne namirnice te brojne začine, i morate priznati da je čudno ako vam vaši dijetalni obroci nisu ukusni. Odaberite one namirnice koje vam pričinjavaju zadovoljstvo prilikom konzumacije, a potom ih međusobno kombinirajte kako biste maksimalno uživali u okusima vaše dijetalne prehrane.

Pogrešno postavljate ciljeve – krajnji cilj svake dijete ne bi trebao biti gubitak određenog broja kilograma, ma koliko to vama čudno zvučalo – koncentrirati se treba na fizički napredak i zdravlje organizma jer jedino će na taj način dijeta imati smisla (kad počnete uočavati napredak u tim segmentima poput lakšeg penjanja uza stube i slično).

Pogrešno razmišljanje – ako vam je cijelo vrijeme dijete na pameti jedino to kako ćete se najesti kad bude gotova ili sanjarite o pekarnicama i fast foodu, griješite – misli treba usmjeriti prema niskokaloričnim, kvalitetnim i prirodnim namirnicama te načinima pripreme koji će ih učiniti što ukusnijima.

Sve u svemu, zapamtite glavnu stvar – dijeta je način prehrane, a ne sredstvo brzog gubitka viška kilograma.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR