Koliko je soja zapravo dobra za zdravlje i koji su najbolji izvori?

by | 9 studenoga, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Soja je ispočetka glasila za osnovu vegetarijanske prehrane, a u posljednjih nekoliko godina postala je nezamjenjiv sastojak na stolu većine ljudi. Od kada su znanstvenici potvrdili da snižava kolesterol i štiti od srčanih bolesti, prodaja ove namirnice znatno je porasla. Mnogi su počeli koristiti tofu, sojine odreske i ljuskice umjesto mesa.

Ipak, posljednjih godina počele su stizati oprečne informacije o soji. Njezina učinkovitost u prevenciji karcinoma dojke, osteoporoze i drugih bolesti sada je pod upitnikom. Također, Američko udruženje kardiologa promijenilo je stav o soji, zaključivši da ona ne snižava razinu lošeg holesterola (LDL) u onoj mjeri u kojoj se to do sada mislilo.

Dakle, što je prava istina? Soja i dalje ostaje koristan sastojak (protein) uravnotežene prehrane. No mnoge tvrdnje o njezinoj učinkovitosti u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih stanja preuveličane su, pogrešno protumačene, ili jednostavno nisu zasnovane na čvrstim znanstvenim dokazima.

Ukazujemo vam na stvarne koristi ove mahunarke:

SPRJEČAVA POJAVU SRČANIH BOLESTI
Znanstvenici su zaključili da soja snižava razinu kolesterola kod žena nakon menopauze. “Oponašajući” ulogu estrogena, izoflavoni (biljni sastojci u soji koji djeluju poput oslabljenog hormona) mogu spriječiti povećanje razine kolesterola žena koje su “izašle” iz menopauze.

No, kad su u pitanju mlađe žene, u čijem se organizmu estrogen prirodno stvara, učinci soje su minimalni. Objašnjenje: estrogen održava stabilnu razinu kolesterola. Nakon ulaska u menopauzu, razina estrogena u organizmu opada, a povećava se razina kolesterola.

Iako razina kolesterola neće opadati, ako jedete soju, to ne znači da vaše srce neće “profitirati”. Soja je dobra alternativa mesu jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina (koje povećavaju razinu kolesterola u krvi). Koristite sojine zamjene za meso u pljeskavicama, lazanjama i probajte tofu kao zamjenu za sir.

ŠTITI KOSTI
Ako želite ojačati kosti, nemojte računati na tofu i druge sojine proizvode. Američko istraživanje pokazuje da se ženama, u ranim dvadesetim godinama života, koje su godinu dana uzimale izoflavone soje (u obliku dijetetskog preparata), nije povećala gustoća koštane mase ništa više nego onima koje nisu uzimale ovaj dodatak prehrani.

Rezultati u grupi starijih žena neznatno su bolji, ali nedovoljno uvjerljivi da bi se izveo jasan zaključak o prednostima soje. Estrogen pospješuje rast određenih koštanih stanica, zbog čega izoflavoni mogu više utjecati na izgradnju koštane mase među starijim ženama u čijem se organizmu više ne stvara prirodni hormon.

Znanstvenici kažu da su neophodne nove provjere prije nego što se donese konačan sud o tome da je isključivo konzumiranje soje dovoljno za očuvanje kostiju.

Namirnice bogate kalcijem, kao što su mliječni proizvodi od obranog mlijeka, najbolji su oblik zaštite kostiju za mlade žene. Ovaj mineral nije prisutan u velikim količinama u većini sojinih proizvoda, ali mlijeko od soje i tofu obogaćeni kalcijem mogu biti dobar izvor. Samo jedna čaša ovakvog mlijeka sadrži više od 30 posto preporučene dnevne doze kalcija, koja iznosi 1.000 mg.

REDUCIRA RIZIK OD KARCINOMA DOJKE
Dosadašnja stručna saznanja o efektima konzumiranja soje u zrelim godinama u cilju prevencije karcinoma dojke pirlično su kontradiktorna. U reviziji brojnih studija o ovoj temi znanstvenici ipak nisu mogli pronaći čvrst dokaz za ovu tvrdnju.

Iako žene iz Azije, čija je prehrana bogata sojom, daleko rjeđe obolijevaju od karcinoma dojke u odnosu na Europljanke i Amerikanke, znanstvenici smatraju kako je ključna razlika u tome da Azijatkinje jedu soju od najranijeg djetinjstva.

Estrogenska svojstva izoflavona mogu izazvati promjene u tkivu dojki koje smanjuju rizik od karcinoma. Pojedini znanstvenici čak vjeruju da konzumiranje soje u većim količinama ili uzimanje izoflavona kao dodatka prehrani može biti štetno za žene koje su pod većim rizikom od pojave karcinoma.

Studije koje su rađene na životinjama pokazuju da velike doze izoflavona mogu uzrokovati promjene u tumorima dojke, koji reagiraju na estrogen a rastu u prisutnosti hormona.

Dok je povremeno konzumiranje soje i sojinih proizvoda krajnje bezopasno, većina istraživača slaže se da žene pod povećanim rizikom od karcinoma dojke (uključujući i one koje imaju slučajeve ove bolesti u obitelji) trebaju u potpunosti izbjegavati uzimanje izoflavona kao dodatka prehrani.

ČINI VAS PAMETNIJIMA
U znanstvenom svijetu još uvijek se vijeća o ovom pitanju. Rezultati određenog broja istraživanja, rađenih na životinjama, pokazuju da estrogen poboljšava vezu između moždanih stanica, potiče pamćenje i sposobnosti rješavanja problema.

Zbog toga su znanstvenici zaključili da estrogenska svojstva soje mogu proizvesti slične efekte na mozak. Ipak, američki znanstvenici analizirali su gotovo 200 studija o učincima soje i nisu otkrili veći pozitivan utjecaj na moždane funkcije. I uz obeshrabrujuće rezultate, potrebno je provesti još dosta istraživanja ovog područja prije nego što se donese konačan zaključak o povezanosti soje i moždanih funkcija.

Ako doista želite potaknuti moždane funkcije, odvojite dovoljno vremena za san i fizičke aktivnosti. Ono što znanost pouzdano zna je to da je odrasloj osobi neophodno sedam sati noćnog sna i česti odlasci na rekreaciju kako bi očuvala oštrinu uma.

Savjet + Najzdraviji izvori soje

Samo zato što nije lijek koji liječi sve, ne znači da soja nije korisna. Ova biljka nije samo dobar izvor proteina, već je bogata biljnim vlaknima, vitaminima B kompleksa i antioksidansima. Probajte:

Sojino zrno
Žitarice sa sojom
Mlijeko od soje
Tofu
Jogurt od soje
Sojine burgere