OTKRIVAMO VAM kako doznati idealan SPF faktor za zaštitu kože!

by | 27 svibnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Bilo da se radi o BB, CC ili klasičnim toniranim kremama, a osobito o puderima, danas formule za lice imaju SPF (sun protection factor) ili zaštitni faktor.

Istraživanja su pokazala da čak 80 posto UV zraka prodire kroz oblake, tako da je zapravo važno tijekom cijele godine štititi kožu. Upravo zbog toga i tijekom zime možemo nabaviti kreme koje imaju barem SPF 10.

No što je ta brojka? Ona je zapravo pokazatelj koliko vremena treba provesti na suncu.

Primjer: ako pocrvenite na suncu nakon 20 minuta, onda se s faktorom 15 možete sunčati oko pet sati (pomnožite broj minuta s brojem faktora, znači 300 minuta se može biti na suncu, a to je pet sati).

O čemu to ovisi? Bitno je koji ste fototip.

Ako ste jedinica, onda je to skandinavski tip, odnosno tipična svijetla plavuša, s plavim očima.

Fototip 2 također ima svijetlu kosu i kožu, no ipak na suncu malo potamni, za razliku od fototipa 1 koji ne tamni i uvijek izgori.

Fototip 3 je već nešto tamnija koža, plus smeđe oči.

I na kraju, tu je fototip 4 koji je pravi mediteranski tip, maslinasta put, tamna kosa i oči.

Naravno, što je koža tamnija, to ona ima više melanina koji je štiti.

Osim krema za lice i tijelo ili jedne koja rješava sve probleme, predlažemo i lip balm sa zaštitnim faktorom jer usne su najosjetljiviji dio i nemaju melanina.

To znači da im nedostaje prirodna zaštita od UV zraka. Dobro će im doći i povišena hidratacija, odnosno unos vode i hranjivih sastojaka koji čuvaju i jačaju kožu.

Nutricionisti često upozoravaju na unos sezonskih namirnica koje jačaju imunitet i općenito su blagodat za cijeli vaš organizam iznutra i izvana.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR