Nova studija otkriva da je dobro piti filtar kavu, a evo i zašto

by | 20 svibnja, 2020

Kofein nije samo dobar za zdravlje, kao što su pokazala dosadašnja istraživanja, kava može čak i produljiti život ako je pripremate s filterom, prema studiji objavljenoj u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

“Nefiltrirana kava sadrži tvari koje povećavaju kolesterol u krvi. Korištenjem filtera te se tvari uklanjaju i izgledi za srčane udare i prijevremenu smrt manje su vjerojatni”, kaže autor istraživanja Dag Thelle sa švedskog sveučilišta Goeteborg.

“Naša studija pruža snažne i uvjerljive dokaze o vezi između metode pripreme kave, srčanih udara i dugovječnosti”, kaže Thelle za CNN.

To je loša vijest za ljubitelje jake turske kave ili one pripremljene kafetjerom.

Prokuhavanje kave ili korištenje aparata s pritiskom može povećati rizik za srčane bolesti.

“Nefiltrirana kava poput turske, koja zakipi, ili kava napravljena u francuskom kuhalu za kavu sadrži veće koncentracije kafestola i kaveola, spojeva koji se nalaze u uljnim kapima koje plivaju na površini kave te u talogu”, kaže nutricionistkinja Lisa Drayer.

“Studije su pokazale da te tvari mogu povećati trigliceride i LDL kolesterol”, kaže Drayer. “Držite se filtar kave jer filtar papir može zadržati te tvari.”

Novom se studijom pratilo oko pola milijuna zdravih Norvežana u dobi od 20 do 79 godina tijekom 20 godina.

Rezultati pokazuju da konzumiranje kave koja je zakipjela ili je rezultat proizvodnje pod tlakom bez filtara povećava rizik smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog toga što povećava srčanožilni mortalitet.

Utvrđeno je da je konzumiranje filtar kave zdravije nego da se kava uopće ne konzumira.

Filtar kava bila je povezana s 15-postotnim smanjenjem rizika od bilo koje smrti te 12-postotnim smanjenjem rizika od kardiovaskularne smrti kod muškaraca te 20 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena u usporedbi s onima koji uopće nisu pili kavu.

Studijom je utvrđeno da su oni koji su dnevno pili jednu do četiri šalice filtar kave imali najnižu stopu smrtnosti.

To otkriće nastavlja se na prethodna istraživanja koja su pokazala zdravstvene koristi kave.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Thought Catalog on Unsplash