Ovo su glavni psihološki razlozi zbog kojih nam je netko privlačan

by | 17 lipnja, 2020

U nastavku saznajte koji su to faktori koji utječu na privlačnost drugoj osobi.

1. Zjenice

Zjenice mijenjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, a postaju veće kad smo sretni. Neke studije pokazale su da podsvjesno smatramo ljude s velikim zjenicama privlačnijima jer to ukazuje na njihov interes za nas. U prošlosti su talijanske žene namjerno širile zjenice koristeći otrovni ekstrakt iz biljke belladonna kako bi izgledale privlačnije muškarcima.

2. Omjer struka

Omjer struka i bokova oduvijek se smatra jednim od najvažnijih obilježja u ženskom izgledu. I kao što neka istraživanja pokazuju, što je manji omjer struka i bokova, muškarcu je privlačnija žena.

3. Simetrija lica

Istraživači su potvrdili da simetrična lica smatramo privlačnijima od onih s manje simetrije jer ih naši vidni receptori mogu mnogo lakše obraditi. Drugi razlog za to je što biološki povezujemo simetrična lica s dobrim genima.

4. Prosječnost

Kao što studija sugerira, više volimo izgled koji je prosječan. A to može imati različita objašnjenja: ili ga povezujemo s biološkim prednostima poput dobrih gena, ili naš mozak jednostavno preferira više tipična lica.

5. Prehrana

Postoji mala studija koja pokazuje da preferencije prema hrani zapravo mogu muškarca učiniti privlačnijim za ženu. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se mnogo povoljnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput kruha i tjestenine.

6. Glas

Prema istraživanju, žene povezuju dublje glasove muškaraca sa zrelošću, smatrajući to privlačnijim.

7. Miris

Ženski miris zapravo može utjecati na to koliko su muškarcima privlačne. Ali to se odnosi na poseban miris: onaj koji se temelji na ženskim reproduktivnim hormonima. Kao što pokazuju istraživanja, žene su mnogo privlačnije muškarcima tijekom faze ovulacije jer je razina hormona u tom trenutku viša, što ukazuje na njihovu plodnost.

8. Okus

Kad se ljubimo, razmjenjujemo puno bakterija, a to, kako pokazuju studije, ima i neko praktično značenje. Pomaže nam da otkrijemo da li se dobro podudaramo s tom konkretnom osobom. Okus druge osobe može nam biti više ili manje privlačan, kako piše Bright Side.

IZVOR: 24SATA.HR