OTKRIVAMO KAKO VAM posao može skratiti život za tri godine

by | 18 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Istraživanja su otkrila da ljudi koji veliki dio svoga života provode u uredima, po sastancima ili na putovanjima, prerano umiru zbog neaktivnosti u životu. Naime, zbrojite li vrijeme provedeno u uredskim stolicama zajedno sa sedam ili osam sati sna, doći ćete do zapanjujućeg broja sati koje provodite u položajima za koje vaše tijelo jednostavno nije dizajnirano.

Redovita tjelesna aktivnost ima veliki utjecaj na naše  zdravlje, posebno na poboljšanje funkcionalnih sposobnosti i prevenciju u najmanje 26 različitih nezaraznih kroničnih bolesti. Svojim učinkom na zdravlje, neizravno ima ulogu i u očuvanju radne sposobnosti. Stoga je neupitna važnost provođenja tjelesne aktivnosti. Različita istraživanja ukazuju na potrebu provođenja tjelovježbe umjerenog intenziteta u trajanju od 2,5 sata tjedno u ostvarivanju zdravstvene dobrobiti, a smatra se da hodanje pola sata dnevno, pet dana u tjednu, može produžiti životni vijek za 1,5 do 3 godine, ovisno o intenzitetu. S obzirom na užurbani i sjedilački način života, ispunjen poslovnim obvezama te putovanjima, danas je teško naći vremena za vježbanje i mnogim zaposlenim ljudima je to prvi izgovor za nevježbanje.

Nakon svakih dva sata na poslu iskoristite pet minuta za vježbe istezanja i aktivacije lokomotornog sustava. Vrhunski menadžeri u nekim zemljama su čak počeli važne sastanke voditi šetajući, jer je dokazano da je mozak tada produktivniji i kreativniji dok je u nekim zapadnim zemljama, primjerice, vježbanje na poslu obavezno. Ako govorimo o ekonomskim učincima tjelovježbe postoji niz istraživanja, a neka su da se za jedan uloženi dolar u tjelesnu aktivnost zaposlenika vraćaju tri u rezultatima poslovanja te da 115 produktivnih sati radnik prosječno gubi svake godine zbog zdravstvenih razloga. Stoga svakodnevno skupite svojih 30 minuta tjelesne aktivnosti u danu i budite zdraviji, radno produktivniji, i možda i najvažnije, živite dulje.