OTKRIVAMO KAKO održati mladost i ljepotu!

by | 14 siječnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

9

Na bostonskom Institutu za estetsku medicinu proučavali su probleme koji muče najveći broj ljudi danas. Stresni poslovi, sjedalački način života, premalo kretanja i nedovoljno kvalitetnog sna dugoročno mogu ugroziti naše zdravlje. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati kvalitetu sna i pobrinuti se za prevenciju srčanih bolesti i starenja.

Činjenica 1.  Zubi i kralježnica usko su povezani

Svaka promjena u položaju zuba odražava se na stanje temporomandibularnog zgloba. Proces uključuje mišiće vrata i vratne kralježnice, a zatim ostale dijelove kralježnice. Nepoželjno naprezanje mišića i napetost u tijelu dovodi do kronične glavobolje, umora i bolesti unutarnjih organa. Ti se problemi mogu riješiti kroz sveobuhvatan rad dva liječnika: osteopata i stomatologa.

Činjenica 2.  Apneja za vrijeme spavanja može biti okidač za srčanožilne bolesti

Hrkanje je često znak ozbiljnog problema – apneja za vrijeme spavanja, koja uzrokuje povremeno zaustavljanje disanja tijekom spavanja. Tegoba u snu čovjeku ne osigurava dovoljno sna i osjeća se umorno cijelo vrijeme. Od hrkanja pate i ostali članovi obitelji, što je čest uzrok zašto parovi spavaju u odvojenim sobama. Na klinici bostonskog Instituta napravili su eksperiment na pacijentu koji je proveo noć u laboratoriju s posebnim senzorima, i nakon što je ustanovljena dijagnoza, dobio je posebnu noćnu kapu koja podržava otvorene dišne puteve tijekom noći te se ustanovilo da je pouzdan način za liječenje apneje za vrijeme spavanja.

Činjenica 3. Glavobolja uzrokovana malokluzijom (poremećeni kontakt između gornjih i donjih zuba)

Kada je poremećen kontakt između gornjih i donjih zuba, to utječe na zagriz koji stvara pritisak na zubima i mišićnome zglobu. To može dovesti do glavobolje i funkcionalnih poremećaja u tijelu. Malokluzija se može pojaviti ​​u bilo kojoj dobi, a uspješno se rješava nevidljivim aparatićem za zube, tvz. invisalign.

Činjenica 4.  Upala zubnog mesa povezuje se sa srčanim bolestima

Dokazano je da parodontna bolest može dovesti do širenja bakterija na druge dijelove tijela. Putujući kroz krvotok do srca, ove bakterije uzrokuju infektivni endokarditis i povećava rizik od opasnih srčanožilnih komplikacijama kao što su infarkt miokarda. Temeljita higijena nije samo stvar stomatološke usluge, nego je briga o zdravlju srca. Osim pranja zuba dva puta dnevno, jednom u šest mjeseci trebali biste otići na kontrolu kod stomatologa.

Činjenica 5: Produživanje zuba za 1 mm pomlađuje lice za pet godina

Pomlađivanju lica pogoduju keramičke ljuskice koje nam vraćaju mladenački osmjeh i zaokružuju kompletnu sliku lica. Abrazija zubnog tkiva i nestajanje zubne cakline na neki način mijenja i izgled lica, a keramičke ljuskice uspješno otklanjaju taj problem i vraćaju blistav osmijeh.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: CENTARZDRAVLJA.HR