Kako postati i ostati fit u četrdesetima savjetuje hrvatska fitness trenerica
Istina je da su četrdesete vrijeme kad žene duboko počnu promišljati o nekim stvarima - ponajviše o sebi, svom zdravlju, prehrani, vježbanju......
Konzumiranje žitarica cijelog zrna smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti. Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišena razina kolesterola u krvi je vodeći faktor rizika. Promjena načina prehrane je uvijek prvi korak u sprječavanju ovih bolesti.
Preporuke za pravilnu prehranu uključuju konzumaciju žitarica od cijelog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj kroničnih bolesti, uključujući i srčane. Također, smanjuju povišen krvni tlak i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni utjecaji žitarica od cijelog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim dijelom zasnovani na djelovanju dijetalnih vlakana.
Karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice i kukuruza. Pažnja znanstvenika usmjerena je na povoljne utjecaje zobi, žitarice koja je bila jako popularna u prehrani, ali je njezina proizvodnja u posljednjim desetljećima značajno smanjena. Zob je žitarica bogata vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida.
Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da upravo zob sadrži značajne količine beta-glukana, dijetalnog vlakna kojem se pripisuju povoljni utjecaji na zdravlje. Konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrijednosti LDL kolesterola, odnosno ukupnog kolesterola.
Europska komisija dozvolila je uporabu zdravstvenih izjava koji govore da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrijednosti kolesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje jedan gram beta-glukana iz zobenih žitarica, uz obavijest potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana.