Kombucha, matcha, sok od lubenice i još pet napitaka koji će smanjiti želju za šećerom
Kad je riječ o zaustavljanju žudnje za šećerom, dobro je potražiti pića koja su osvježavajuća, ali ne sadrže dodani šećer ili sadrže minimalne koli...
Konzumiranje žitarica cijelog zrna smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti. Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišena razina kolesterola u krvi je vodeći faktor rizika. Promjena načina prehrane je uvijek prvi korak u sprječavanju ovih bolesti.
Preporuke za pravilnu prehranu uključuju konzumaciju žitarica od cijelog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj kroničnih bolesti, uključujući i srčane. Također, smanjuju povišen krvni tlak i šećernu bolest tipa dva. Pretpostavlja se da su povoljni utjecaji žitarica od cijelog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim dijelom zasnovani na djelovanju dijetalnih vlakana.
Karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice i kukuruza. Pažnja znanstvenika usmjerena je na povoljne utjecaje zobi, žitarice koja je bila jako popularna u prehrani, ali je njezina proizvodnja u posljednjim desetljećima značajno smanjena. Zob je žitarica bogata vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida.
Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da upravo zob sadrži značajne količine beta-glukana, dijetalnog vlakna kojem se pripisuju povoljni utjecaji na zdravlje. Konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrijednosti LDL kolesterola, odnosno ukupnog kolesterola.
Europska komisija dozvolila je uporabu zdravstvenih izjava koji govore da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrijednosti kolesterola, i to za hranu koja sadrži najmanje jedan gram beta-glukana iz zobenih žitarica, uz obavijest potrošačima da se povoljni zdravstveni efekti ostvaruju kroz dnevni unos od tri grama beta-glukana.