OTKRIJTE HRANU koja je iznimno bogata željezom

by | 2 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Jeste li primijetili da ste u posljednje vrijeme često umorni, ne možete se koncentrirati, blijedi ste ili imate česte vrtoglavice? Vrlo je vjerojatno da vam nedostaje jedan važan mineral, što predstavlja ozbiljni problem modernog društva. Na putu prema oporavku pomoći će vam hrana koja je bogata željezom.

Anemija je jedna od najčešćih tegoba s kojima se bori većina populacije. Zbog toga se smatra zaštitnim znakom suvremenog načina življenja u kojem ima sve manje aktivnosti, kao i konzumiranje namirnica u kojima nema dovoljno željeza. Nekoliko je razloga zbog kojih mnogi imaju problema s nedostatkom željeza. Osim nezdrave prehrane u kojoj nema dovoljno potrebnih sastojaka obogaćenih vrijednim vitaminima, nemojte zaboraviti na razne bolesti probavnog sustava, kao i na povećan gubitak krvi tijekom mjesečnice.

Postoji nekoliko rizičnih faktora koji mogu doprinijeti brojnim zdravstvenim tegobama, među kojima se nalazi i anemija. Kako biste riješili problem i organizmu pružili dovoljno minerala, potrebno je krenuti od početka i informirati se o namirnicama u kojima ćete pronaći dovoljno željeza.

Najboljim izvorom smatra se crveno meso, školjke, jaja, mahunarke, zeleno povrće i iznutrice. Ako volite jesti iznutrice, možete potražiti pileća i teleća jetrica u kojima se nalazi velika količina željeza.

Za ljubitelje ribe savjetuju se konzumacija srdele, koja je jedna od najzdravijih namirnica u kojoj se nalaze omega-3 masne kiseline, vitamin B, vitamin D te kalcij i fosfor. Bez obzira na to što se željezo nalazi u raznim namirnicama kako životinjskog tako i biljnog podrijetla, istraživanja su pokazala kako je najbolji izvor crveno meso jer se u takvom obliku željezo može više iskoristiti. Kako biste spriječili pojavu anemije, savjetuje se konzumacija crvenog mesa tri puta tjedno, kao i konzumacija ostalih namirnica koje sadrže željezo.