Najbolje vježbe za sprječavanje oticanja nogu

by | 14 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Promjene vremena, nagli porast vanjske temperature i pretjerano slana hrana glavni su krivci oticanja nogu. Da biste ublažili tegobe, budite fizički aktivniji, kako savjetuju stručnjaci. Bavljenje sportom ima višestruko pozitivno djelovanje jer stimulira naizmjenično zatezanje i istezanje mišića i istovremeno potiče cirkulaciju. No, prije nego što se počnete baviti sportom, obavezno se posavjetujte s liječnikom ako imate ozbiljne zdravstvene tegobe.

Hodanje, pilates i plivanje su pobjednički trio. Najbolje je da hodate po ravnom, travnatom ili pjeskovitom terenu ili terenu s blagim usponom kako biste se što više oslanjali na petu i ojačali mišiće na listovima. S druge strane, pilates vježbe jačaju mišiće nogu, a pravilnim disanjem dok izvodite te vježbe potičete kretanje krvi ka srcu. I plivanje, također, može biti jako korisno. Naime, otpor vode djeluje kao hidromasaža i potiče dreniranje limfnih žlijezda.

Vožnja bicikla i vježbe na “steperu” podjednako su djelotvorni. Dok vozite bicikl, stimulirate protok krvi kroz vene, ali potrudite se podesiti sjedište tako da vam peta bude što više istegnuta prema tlu kad okrećete pedalu. I “steper” je jako koristan za osobe koje imaju problema s cirkulacijom jer dok na njemu vježbate, izvodite pokrete nogama velike amplitude koji sprječavaju zadržavanje krvi u razini zglobova.