Ostavljanje pušenja podrazumijeva debljanje zbog bakterija u crijevima

by | 2 rujna, 2013

Švicarski znanstvenici otkrili su da čak 80 posto ljudi koji ostave pušenje u roku od samo nekoliko mjeseci dobiju u prosjeku sedam kilograma, i to uglavnom sala! Švicarci sa Sveučilišta u Zürichu otkrili su i da se debljanje događa čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane koju su jeli dok su pušili. Ta nelogičnost natjerala ih je da postave pitanje kako se to događa.

Odgovor su našli – u crijevima. Naime, kad čovjek prestane pušiti, mijenja se sastav crijevne flore. Mjesto bakterija iz roda Firmicutes i Actinobacteria u crijevima zauzimaju daleko djelotvorniji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskoristivosti hranjivih tvari, a samim tim i do debljanja.

Profesor Gerhard Rogler, voditelj tima Sveučilišta u Zürichu, identificirao je tu promjenu kao uzrok naglog debljanja i potvrdio da bakterije Proteobacteria i Bacteroides dominiraju u crijevima gotovo svih debljih ljudi.

“Nova crijevna flora, koja se u većini slučajeva formira nakon prestanka konzumiranja cigareta, puno učinkovitije koristi energiju koja postoji u hrani koju jedemo”, kaže Rogler.

Poslije identifikacije problema pojavile su se i prve naznake rješenja. Istraživači sa Sveučilišta u Buffalu pokazali su da je promjena načina prehrane nakon prestanka pušenja možda način da se odgodi ili spriječi radikalna promjena sastava crijevne flore. Njihova istraživanja pokazala su da kod pušača koji odmah po prestanku konzumiranja cigareta prijeđu na prehranu bogatu povrćem i voćem postoji veća šansa da raspored bakterija koje pomažu pri probavi ostane približno isti.

Praktičan savjet za sve one koji ostavljaju pušenje – svakako ostavite cigarete, a ukoliko se bojite da ćete se udebljati, jedite više voća i povrća!

Izvor: Kurir