Ovo su najbolji načini kako djecu učiniti samostalnima i otpornima

by | 29 siječnja, 2020

Djeci je svaka sitnica grozna jer se još ne znaju nositi s takvim stvarima. Kako bi djeca bila otporna i samostalna, potrebno ih je naučiti nekoliko tehnika koje će im pomoći da prijeđu svaku prepreku, piše msn.com. Pustite ih da se muče Bilo da je to s nekom igračkom ili slagalicom ili s nekim jednostavnim zadatkom, nemojte djeci odmah pokazati kako da nešto naprave. Ako ih malo pustite da se muče, sami će otkriti kako određene stvari funkcioniraju.

Recite im “ne”

Ako vaše dijete ne uspije, na primjer, ući u neki nogometni klub ili neko društvo, nemojte raditi probleme oko toga i zvati trenera ili vlasnika kako bi primili vaše dijete. To vam je prilika da naučite vaše dijete da je neuspjeh dio života i da moraju nastaviti se boriti dalje.

Nemojte dopustiti izigravanje žrtve

Djeci je najlakše za svoje probleme okriviti druge osobe, bilo da su to profesori ili prijatelji. Iako se mnogi roditelji žele složiti da nije njihovo dijete krivo, morate ga naučiti da život nije fer i nekad će se događati stvari na koje nema utjecaja, ali treba se samo boriti dalje.

Osvijestite njihove osjećaje

Kada djeca ne poznaju svoje osjećaje, često će ih izreagirati. Ako naučite djecu kako se zove koji osjećaj, manje će plakati i udarati vas kad je, recimo, ljutit.

Priznajte svoje pogreške

I najbolji roditelji na svijetu nekad pogriješe, ali važno je da priznate vašoj djeci pogrešku i ispravite je. To pokazuje djeci da koliko god strašna bila pogreška, samo trebaju reći istinu i pronaći će rješenje problema.

Foto: Rachel / Unsplash

IZVOR: VECERNJI.HR