OSNOVNA ULOGA koju vitamin C ima za naš organizam

by | 19 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Vitamin C danas se primjenjuje naveliko. Njegova je osnovna uloga sprječavanje pojave skorbuta koji nastaje kao posljedica manjka vitamina C u organizmu. Dnevna je potreba za vitaminom C kod odrasle osobe oko 100 mg.

Mišljenja o uzimanju vitamina C u svrhu zaštite od viroza i jačanja imuniteta općenito vrlo su oprečna. Unatoč tome, iznimno se puno upotrebljava radi zaštite od bolesti i u stanjima pojačane potrebe za vitaminima kao što su trudnoća, dojenje, starija životna dob, oporavak nakon bolesti, pojačan tjelesni napor. U svrhu prevencije koriste se doze od 50 do 200 mg, a u terapijske svrhe od 400 do 1000 mg vitamina C.

Interakcije s hranom nisu poznate. Međutim, dugotrajno uzimanje visokih doza može oštetiti bubrege. Dobro je znati da se velike doze prirodnog vitamina C nalaze u rajčicama, citrusima i krumpiru, a male količine u mlijeku.

Savjeti
Tablete vitamina C preporučuju se uzimati neovisno o obroku, ali uz puno tekućine. Šumeće tablete trebaju se zbog mogućnosti oksidacije popiti odmah nakon pripreme (otapanja), a retard oblici produljenog djelovanja uzimaju se cijeli (bez žvakanja i s dovoljno tekućine).