OSLOBODITE SE najveće muke na tijelu

by | 30 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Kod većine predstavnika novih generacija primjetno je naglašen trbuh, čak i kad nisu deblji, a često je izražen i kod vrlo mladih, zgodnih djevojaka. Moda u kojoj prevladavaju plitke hlače, suknje ili kratke majice posebno ističe trbuh, niti dijete ne pomažu riješiti ovaj problem.

Opseg struka veći od 88 centimetara, kod ljudi koji nisu debeli, ali imaju izražen trbuh, može uzrokovati metabolički sindrom, povećanje rizika od pojave dijabetesa i srčanih bolesti. Salo na trbuhu pritišće i pluća, pogotovo prilikom saginjanja i otežava disanje, kako objašnjava dr. Jerald Flecher, kardiolog Mayo Clinic na Floridi. On dodaje kako naslage na trbuhu mogu ispuštati određene kemijske sastojke koji uzrokuju upale i iritiraju dišne puteve, zbog čega je disanje još teže.

Kako biste se oslobodili naglašenog i napuhnutog trbuha, prije svega neophodno je redovito vježbati kako bi ojačali trbušne mišiće i ubrzali metabolizam, kako savjetuje dr. Flecher. Na slatkiše i kolače zaboravite te ih zamijenite sa žitaricama punog zrna. Kombinacija ovakvih žitarica i proteina (meso) usporava probavu, što sprječava nagli porast šećera i inzulina.