Osam namirnica koje možete koristiti umjesto soli

by | 16 veljače, 2013

Većina nas u kuhanju koristi sol. I sigurno nitko od nas ne bi mogao zamisliti kakav bi obrok bio da nema soli. Većina pakirane hrane čuva se pomoću soli, jer sol djeluje kao glavni konzervans. Međutim, sol u većoj mjeri osnovni je uzrok za dobivanje raznih vrsta bolesti. Ove bolesti variraju, od hipertireoze do visokog krvnog tlaka.

Natrij je glavni element od kojeg se sastoji sol. A u isto vrijeme, natrij se također može naći u većini prirodnih biljaka koje koristimo u svakodnevnom kuhanju. Kako bi poboljšali okus svoje hrane, bez dodavanja soli, zamijenite sol prirodnim biljem i začinima. Te biljke mogu biti alternativa za sol, a puno su zdravije od soli. Pa, pogledajte neke od tih biljaka.

1. Cimet

Cimet je jedan od najstarijih začina, poznat posebno u zemljama poput Indije, Shri Lanke i drugih dijelova Azije. Cimet je dobra alternativa za sol jer ima sposobnost reguliranja razine šećera u krvi i snižava kolesterol.

2. Bosiljak

Lišće bosiljka se često koristi u kuhanju. Ovi listovi imaju opori okus, ali i nešto slatko u sebi. On nije samo poznat po svojim ljekovitim prednostima, već je odličan i kao alternativa za sol.

3. Chili papričica

Chili papričica je također dobra zamjena za sol. Naširoko se koristi u španjolskim, meksičkim i indijskim kuhinjama. Chili daje topao i papren okus koji može biti dobra alternativa za sol.

4. Češnjak u prahu

Češnjak ne samo da poboljšava okus hrani, već je dobra alternativa za sol. Osim toga, češnjak je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Češnjak u prahu može se koristiti u pripremi mesa, ribe i tjestenine.

5. Crni papar u prahu

Nema puno razlike između soli i papra. Crni papar može djelovati kao dobra zamjena za sol, a također daje intenzivan i aromatičan okus.

6. Umak od soje

Umak od soje je također dobra zamjena za sol. On ima dobru količinu soli i daje bolji okus hrani. Soja ima visoke nutritivne vrijednosti, te je zbog toga dobar za zdravlje. Korištenje soje u našoj svakodnevnoj prehrani pomaže nam da imamo zdraviji život.

7. Svježe iscijeđen sok od limuna

Limunov sok poznat je kao prirodni konzervans i može biti odlična zamjena za sol.
Osim toga, održat će svježim rezano voće, a ujedno i poboljšati okus hrane.

8. Sjemenke suncokreta

Suncokretove sjemenke poznate su po svojim nutricionističkim vrijednostima. One također mogu biti dobra zamjena za sol.

Izvor: ljepota.ba