Sekspertica izdvaja nekoliko zdravstvenih koristi orgazma

by | 6 kolovoza, 2020

O tome koliko je orgazam važan za ljude svjedoči i činjenica da postoji Svjetski dan orgazma koji je obilježen prije nekoliko dana, 31. srpnja.

Nedavna istraživanja otkrila su da muškarci dožive orgazam u 66 posto slučajeva, dok tek 43 posto žena doživi orgazam tijekom vođenja ljubavi. No, istraživači sugeriraju da se orgazmi ne moraju koristiti samo za postizanje zadovoljstva i navode da mogu pomoći u ublažavanju bolova, pa čak i kod gubitka kilograma.

Sekspertica Kate Taylor kaže da postoji niz zdravstvenih koristi koje orgazmi mogu pružiti:

1. Smanjuje bolove

Endorfini koji se oslobađaju tijekom orgazma imaju prirodan utjecaj na smirivanje bolova. Zapravo, efekt je toliko moćan da čak i samo razmišljanje o seksu može povećati vašu toleranciju na bol.

Dr. Sherry Ross također je prije govorila da bi seks prije menstruacije mogao pomoći kod grčeva.

“Orgazmi su korisni u smanjenju bilo koje boli koju osjećate, poput menstrualnih grčeva, glavobolje i bolova u zglobovima”, dodala je.

2. Gubitak kilograma

Ako želite da vam vođenje ljubavi pomogne da brže izgubite nakupljene kilograme, odaberite položaje tijekom kojih ste najaktivniji. Naime, sâm orgazam sagorijeva tek nekoliko kalorija pa se potrudite biti što aktivniji tijekom cijele akcije.

3. Inteligencija

Seks vas zapravo može učiniti inteligentnijima – barem privremeno.

Istraživanje je otkrilo da redovito vođenje ljubavi stvara više stanica hipokampusa u mozgu, području koje obrađuje memoriju i zadržavanje informacija, zapravo povećavajući vaš IQ.

Međutim, efekt traje samo dok redovito vodite ljubav. No zanimljivo je i da su prethodne studije također otkrile da što ste inteligentniji, to rjeđe vodite ljubav.

4. Imunološki sustav

Što češće doživite orgazam, to je jača sposobnost vašeg tijela da se bori protiv infekcije.

Godine 2004. znanstvenici su otkrili da su ljudi koji su vodili ljubav tri ili više puta tjedno imali 30 posto višu razinu imunoglobulina-A (protutijela koja pomažu u borbi protiv bolesti) od onih koji su vodili ljubav dva puta ili manje.

5. Životni vijek

Tih nekoliko blaženih sekundi orgazma moglo bi vam čak produžiti život, tvrde stručnjaci.

Studija je pitala muškarce srednjih godina koliko često tijekom tjedna dožive orgazam te su pratili njihovo zdravlje tijekom 10 godina. Otkriveno je da muškarci koji su vodili ljubav dva ili više puta tjedno imaju 50 posto niži rizik od preranog umiranja od muškaraca koji su rjeđe vodili ljubav, kako navodi The Sun.

Druga studija je također otkrila da žene koje imaju redovan seks duže žive. Američki istraživači ispitivali su 129 žena u dobi između 20 i 50 godina o njihovim ljubavnim životima te su došli do ranije spomenutih rezultata.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu zaključili su: “Ovo je važno otkriće. Donosi nove dokaze da seksualna bliskost u dugoročnim vezama ima koristi koje poboljšavaju zdravlje.”

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Pexels