Pokrenuta je najveća digitalna akcija za dostupnost pobačaja u hrvatskoj povijesti
Europska inicijativa "My Voice, My Choice" u subotu je predstavila digitalnu akciju za dostupnost pobačaja čiji je cilj prikupljanje potpisa za osi...
Čuli smo jako puno puta da bismo trebali izbjegavati namirnice peći ili podgrijavati na istom ulju, odnosno na ulju koje smo već jednom koristili za termičku pripremu hrane.
Prilikom ponovnog zagrijavanja ulja, oslobađaju se slobodni radikali koji se vežu na zdrave stanice u tijelu i tako uzrokuju probleme sa zdravljem.
Slobodni radikali povezuju se i s razvojem stanica raka pa se nerijetko čuje kako ova navika “uštede” ulja i višekratnog korištenja, može biti kancerogena. Stručnjaci upozoravaju da višekratno korištenje istog ulja u termičkoj pripremi namirnica može uzrokovati i srčana oboljenja, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest i probleme s probavnim sustavom.
Ako ste ipak odlučili zanemariti savjete stručnjaka i ponekad nanovo koristiti ulje koje vam je ostalo nakon pečenja, primjerice, onda svakako obratite pozornost na ovo. Ako se ulje počne brzo dimiti, znatno prije nego što je to uobičajeno, svakako ga bacite i nemojte ga iznova koristiti. Osim toga, bitno je provjeriti boju – ako je ulje tamnije i gušće, to su znakovi da na takvom ulju nije dobro podgrijavati ili pripremati hranu. Radije koristite novo ulje kako biste izbjegli riskiranje razvoja neke bolesti jer u svakom je slučaju bolje spriječiti nego liječiti, piše Večernji list.