Oprez: Hrana zbog koje izgledamo starije

by | 25 studenoga, 2014

Ako vam se ujutro, kada se pogledate u ogledalo, čini da ste ostarjeli, krivac je možda hrana koju jedete.

hrana-starije-490x314

Postoji razlog zašto imate osjećaj da vam je koža drukčija nakon serije izlazaka. Ono što jedete i pijete utječe na vas. Nitko ne ostari preko noći, ali kronično loša prehrana ubrzat će proces starenja kože i zuba.

Slatko

Previše šećera može pokrenuti proces koji se zove glikozilacija. Sav višak šećera koji naše stanice ne mogu preraditi završava kombiniran s proteinima, što stvara glikolizacijske spojeve, koji štete kolagenu koji našu kožu čini čvrstom i mladenačkom. S druge strane, nije nikakva tajna da šećer nije dobar za osmijeh jer se lijepi za zube i potpomaže stvaranje bakterija, truljenje i promjenu boje. Pametno je uvijek poslije slatkoga malo promućkati vodu u ustima.

Alkohol

Zdrava jetra daje i zdravu kožu. Sve otrove koji bi mogli napasti kožu jetra izbacuje iz tijela. Ali ako se otrovi počnu nakupljati, koža postaje dobar pokazatelj nizom simptoma – od prištića do bora i žućkaste boje. Alkohol također dehidrira i nije dobar za spavanje, što također ubrzava starenje.

Poseban problem je bijelo vino jer šteti i zubima. Bijelo vino svojom kiselošću napada zubnu caklinu. Nakon ispijanja bilo kojeg kiselog pića, isperite usta vodom, a nekih sat vremena kasnije operite zube.

Jako ispečeno meso

Prepečeno meso može sadržavati ugljikovodike koji potiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži. Nemojte jesti prepečene dijelove mesa i čistite roštilj nakon korištenja.

Slana hrana

Možda ne pretjerujete sa soli, ali to ne znači da ne jedete slanu hranu. Puno konzervirane hrane ostaje očuvano zahvaljujući soli zbog koje možete dobiti naduti izgled. Kreme koje sadrže kofein dobre su za posljedice natečenosti od soli.

Mesne prerađevine i crveno meso

Hrenovke, kobasice – sve je to meso koje u sebi ima sulfite i ostale prezervative koji potiču upalu kože. Takva hrana također sadrži i sol, a prerađevine crvenog mesa povezane su sa srčanim problemima. Piletina i puretina ne izazivaju te probleme. Crveno meso također stvara slobodne radikale koji kradu elektrone iz zdravih stanica i tako im nanose štetu. Vitamin C pomaže, ali najpametnije je držati se prehrane u kojoj ne pretjerujete ni sa čim.

Ljuta hrana

Ljuta hrana loša je za kožu. Posebno su osjetljive žene tijekom menopauze. Pretjerivanje s ljutom hranom može dovesti do izrazito vidljivih kapilara, natečenosti i stalnog crvenila.

Energetska pića

Gazirani energetski napici najgori su za zube – od njih strada zubna caklina. Zbog njihove kiselosti, najpametnije je piti energetska pića kroz slamčicu kako bi imala što manje dodira sa zubima.

Limunada

Svaki limun ima negativan učinak na naše zube. Kad se limunadi doda šećer, to piće postaje uistinu loše za naš osmijeh, jer ta kombinacija prvo oštećuje caklinu, a onda još stvara naslage koje pospješuju stvaranje bakterija. Slamka je vaš najbolji prijatelj ako volite limunadu.

Kava i bilo što s kofeinom

Kava je loša za zube jer stvara mikroskopske rupice na površini cakline (kao i druga kisela pića), ali s obzirom na sve prednosti koje taj napitak nosi, ne morate ga se odreći. Jednostavno popijte čašu vode poslije kave. Voda neutralizira kiselost i ispire loše tvari. Žvakaća guma bez šećera takođe pomaže jer potiče stvaranje pljuvačke koja remineralizira zube. Druga negativna strana kave je to što djeluje kao diuretik – pomaže pri izbacivanju tekućine iz tijela pa tako dehidrira vaš organizam, što ima loše djelovanje na kožu. Tu će vam koristiti krema za lice i tijelo.

Nezasićene masnoće

Hrana puna nezasićenih masnoća povećava šansu za srčane tegobe, ali nije dobra ni za kožu, jer potiče upale i smanjuje otpornost na UV zračenje koje je najveći razlog starenja.

Crni čaj

Zbog velike količine tanina, crni čaj ostavlja mrlje na zubima koje postaju vidljive ako pretjerujete s ispijanjem tog pića. Mlijeko može pomoći jer uklanja takve mrlje. Drugim riječima, pijte crni čaj s mlijekom. Također, preskočite čaj s limunom ako možete zbog njegove kiselosti.

Izvor: tportal.hr