Opasnosti pojedinih zdravih namirnica

by | 7 srpnja, 2014

Da, ove namirnice zaista jesu zdrave i pune dobrih nutritivnih vrijednosti, no i u njima se skriva zamka. Naime, niti s njima se ne treba previše opuštati jer su prepune kalorija. Otkrijte koje su to namirnice.

jaja

Maslinovo ulje

Ima visok udio dobrih masnoća koje mogu pomoći pri smanjenju rizika od srčanih bolesti. Sva ulja su visokokalorična, ali maslinovo ulje je jedno od najzdravijih. Držite ga na tamnom mjestu i sobnoj temperaturi. Nakon što ga otvorite, iskoristite ga u roku od šest mjeseci jer nakon toga gubi hranjive vrijednosti. Žlica maslinovog ulja sadrži 120 kalorija.

Avokado

Dobar je za srce te je izvrstan antioksidans bogat vlaknima. Jedan avokado ima 290 kalorija.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi obiluju bjelančevinama, dobrim mastima i vlaknima te su odličan antioksidans. Osim toga, bogati su vitaminom E, magnezijem, cinkom, folnom kiselinom i kalijem. Međutim, 30 grama, primjerice, badema, sadrži 164 kalorije, dok 30 grama suncokretovih sjemenki ima čak 140 kalorija.

Granola

Ta mješavina raznih žitarica, orašastih plodova i sušenog voća mnogima je omiljeni doručak. Iako se taj miks preporučuje kao zdrav obrok, on može itekako biti potpuno suprotno. Naime, može obilovati šećerom, rafiniranim žitaricama i lošim mastima. U 150 grama granole nalazi se između 200 i 300 kalorija, a u muesliju, čak i onom bez dodanih šećera, krije se 200 kalorija.

Jaja

Izvrstan su izvor proteina, luteina, kolina, vitamina D i karotenoida koji su snažan antioksidans. Suprotno uvriježenom mišljenju, jaja ne povećavaju razinu kolesterola u krvi. Međuti, samo dva jaja sadrže 148 kalorija.

Izvor: magazin.net.hr