Omega-3 masne kiseline imaju iznenađujući utjecaj na psihu

by | 2 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Dok su ostala istraživanja bila fokusirana na vezu omega-3 masih kiselina i zdravlja srca, ova se analiza usredotočila na proučavanje utjecaja ovih esencijalnih kiselina na psihu.

Kolagen “pegla” bore, glutamin pomaže mišićima u izgradnji i oporavku, a prema najnovijoj studiji omega-3 masne kiseline pomažu u borbi protiv depresije i to vrlo učinkovito. Istraživanje provedeno na Institutu za zdravlje pri Sveučilištu Western Sydney otkrilo je da omega-3 masne kiseline imaju veliki pozitivni utjecaj psihu.

Dosadašnja istraživanja, kako piše Inverse.com, sugerirala su da nikakvi dodaci prehrani, uključujući i ove amniokiseline, ne mogu prevenirati depresiju, no ovo australsko pokazuje da ju omega-3 masne kiseline pomažu liječiti. Najveća svjetska analiza o dodacima prehrani i mentalnom zdravlju objavljena je ovog tjedna u časopisu World Psychiatry.

Znanstvenici su proučili podatke 10.951 osobe s psihičkim problemima poput depresije, anksioznosti, bipolarnim poremećajima, poremećajima ličnosti i shizofrenijom. I dok su ostala istraživanja bila fokusirana na vezu omega-3 masnih kiselina i zdravlja srca, ova se analiza usredotočila na proučavanje utjecaja omega-3 masnih kiselina na psihu.

Ostale aminokiseline, prebiotici i probiotici, vitamini C, E i D te minerali cink i magnezij nemaju veliki utjecaj na mentalno zdravlje, no dobro djeluju na organizam, pokazala je studija. Ono što je bitnije je to da su znanstvenici otkrili da omega-3 masne kiseline pomažu liječiti depresiju, psihičko stanje od kojeg pati oko 300 mlijuna ljudi u svijetu, a broj se iz dana u dan povećava.

Omega-3 masne kiseline su ključne za život, no tijelo ih ne može proizvesti samo, već ih unosimo kroz prehranu i suplemente. Nalazimo ih u masnoj ribi (npr. losos, haringa, tuna), orašastim plodovima i maslinovom ulju, kako piše RTL.

IZVOR: N1.HR