Oko ovih stvari se parovi najčešće svađaju

by | 8 svibnja, 2020

Svađe u vezi ili braku su neizbježne i posve normalne.

Dapače, s parovima koji se nikad ne svađaju, nešto vjerojatno ne štima.

“Ako se nikad glasno ne usprotivite partneru, potisnuta ljutnja s vremenom može oslabiti i okončati vezu”, upozorava bračna savjetnica Susan Heitler koja je za Men’s Health navela pet svađa koje prije ili kasnije odrade svi parovi te otkrila kako ih lakše prebroditi.

1. Svađa oko novca

Čak i najsretniji parovi svađaju se oko toga kako će potrošiti svoj teško zarađeni novac, a Heitler tvrdi da je uzrok takvih svađa češće puno dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne možete.

“Obično je problem u drukčijem sustavu vrijednosti među partnerima”, objašnjava bračna savjetnica.

Iako su svađe oko novca u vezi uobičajene, često znaju dovesti i do prekida, a kako vam se to ne bi dogodilo, Heitler savjetuje sljedeće: “Kad se drugi put nađete u situaciji da vaš partner želi kupiti nešto, a vi ne (ili obratno), razmislite treba li se osoba koja se protivi kupnji zbog toga nečega odreći.”

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet da vidite je li to možda ipak izvedivo, a ako doznate da je vaš partner i dalje protiv kupnje, vrijeme je za dublji razgovor.

“Možda osoba koja se protivi kupnji smatra da je to nepotrebno bacanje novca, a razgovor bi vam mogao pomoći da steknete drugačiju perspektivu i lakše smislite kako dalje”, kaže savjetnica.

2. Svađa oko seksa

“Veze u kojime nedostaje seksa su ranjive, pogotovo kada postoji velika neproporcionalnost u želji. To može biti veliki problem”, tvrdi Heitler.

Ako ste u takvoj vezi, nikako ne biste smjeli ignorirati ovaj problem i najbolje bi bilo popričati s partnerom o tome te se pokušati dogovoriti koliko ćete često voditi ljubav.

“Zbog ovakvih svađa, ali i izbjegavanja ove teme, ljudi kojima u vezi nedostaje seksa često se upuštaju u preljub”, upozorava bračna savjetnica.

3. Svađa oko izražavanja ljutnje

Ako je jedna osoba odrasla u obitelji u kojoj je uobičajeno iskaliti ljutnju, a druga u obitelji koja izbjegava povišene glasove, tenzije su u toj vezi neizbježne”, objašnjava Heitler i savjetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni i pokušaju pronaći način na koji će izraziti svoje osjećaje bez eksplozivnog ponašanja.

4. Svađa oko roditelja

Ako vašeg partnera izluđuje vaša mama koja svaki dan zove za vrijeme ručka ili vas živcira kada njegovi roditelji nenajavljeno banu u vaš dom, vrijeme je da postavite neke granice. Možda imate drukčija stajališta oko toga što je u redu, a što ne, no važno je i da poštujete partnerove stavove.

“Ključ je u tome da nikad ne kritizirate partnerovu obitelj, nego da pokušate naći neki kompromis”, upozorava bračna savjetnica.

5. Svađa oko kućanskih poslova

Da bi veza funkcionirala, važno je jasno definirati tko obavlja koje kućanske poslove inače će sigurno doći do problema, kako smatra savjetnica.

“Kod mene je dolazio jedan par koji se stalno svađao oko prljavog suđa. On je govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu, što je izluđivalo njegovu suprugu”, kaže Heitler i naglašava kako je poštena raspodjela obveza ključna za mir u kući.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Milan Popovic on Unsplash