Zašto svi pričaju o održivom samoborskom restoranu inspiriranom neispunjenom ljubavlju iz 19. stoljeća

Veganska kuhinja, lokalne namirnice i boutique hotel u srcu Samobora

by | 11 lipnja, 2025

Cantilly Garden Restaurant sve je samo ne običan restoran. Simbolika ovog po mnogočemu posebnog mjesta počinje već adresom. Naime, lijepa ulica iznad samog centra Samobora dobila je ime po slavnom hrvatskom pjesniku Stanku Vrazu, upravo stoga jer se u njoj nalazila rodna kuća Julijane Ljubice Cantilly. Vraz se u Julijanu Ljubicu zaljubio kako kažu, na prvi pogled, a iako je ta ljubav ostala nerealizirana, inspirirala je pjesnika da joj posveti bezbrojne stihove, uključujući i zbirku ljubavne lirike “Đulabije”.

Cantilly Garden Restaurant održivi boutique restoran hotel

Povijesna vila izgrađena 1918. trajan je i vrijedan dio samoborske baštine, a nakon što je stekla nove vlasnike i prošla kroz temeljitu obnovu pridržavajući se strogih restauratorskih zakona, pa eksterijer sada blista u svojoj nekadašnjoj raskoši, kao svojevrsna počast bogatoj povijesti koju nosi.

Kroz cijeli objekt isprepliću se tradicija i suvremenost, a rezultat je impresivna zgrada koja u sebi čuva puno priča – gastronomsku, arhitektonsku, ljubavnu, povijesnu, vinsku… a gdje ćete u njima uživati, na vanjskoj terasi s pogledom na vrt, koji, pak, možete promatrati i kroz staklene stijene zatvorene terase, ili u elegantno uređenom interijeru – na vama je da odlučite.

 

Dok su tradicija i bogata prošlost temelj Cantillyjeva identiteta, njihova je vizija budućnosti kreativna i održiva. Naime, na krovovima i nadstrešnicama oko restorana instalirana je moderna solarna elektrana, napredan sustav za navodnjavanje prikuplja i koristi kišnicu za održavanje vrtova, a predani su i zero waste konceptu pa se organski otpad iz vrta kompostira. Time se zatvara krug održivosti i dodatno smanjuje ekološki otisak.

Cantillyjev je vrt također posebna priča. Od uzgoja hrane do stvaranja prekrasnog krajolika i očuvanja ekosustava, sve je u službi promicanja održive poljoprivrede. Kultiviranje permakulturnog vrta s naglaskom na domaće proizvedene presadnice i rijetke jestive biljne vrste, čuvanje autohtonih biljnih vrsta, istraživanje tradicionalnih i suvremenih tehnika hortikulture… Sve to čini Cantillyjev vrt mjestom gdje se susreću priroda, odmor, delikatese i šarmantna estetika. Kao zeleni bijeg od gradske vreve, Cantilly vrt pruža posjetiteljima zadovoljstvo blagovanja usred spokojne prirode.

Ako pričamo o gastronomiji, u fokusu je kreiranje ukusnih jela s najboljim lokalnim i sezonskim namirnicama. Srž zdravog veganskog jelovnika čini blago iz vlastitog vrta, pri čemu svježi proizvodi zauzimaju središnje mjesto. Jelovnik se temelji na svježim sezonskim namirnicama koje, osim iz njihova vlastitog vrta, stižu zahvaljujući suradnji s brojnim domaćim OPG-ovima.

U Cantillyju je i svijet pića čaroban pa možete kušati lokalna i druga vrhunska vina te koktele, rakije i likere s pažljivo odabranim biljnim sastojcima. Vinski bar trenutačno skriva oko 450 etiketa, a neke od njih će otvoriti pred vama. U tišini stvaranja, gdje vino postaje boja, a prostor priča, nastajala je Cantilly vinska kušaonica – hram posvećen ritualu uživanja, stvaranju i povezanosti.

Cantilly Garden Restaurant predstavlja spoj povijesti, prirode i održivosti, nudeći jedinstveno iskustvo koje spaja bogatu kulturnu baštinu s modernim ekološkim načelima. Njihova posvećenost tradiciji, očuvanju prirode i kreativnoj gastronomiji čini ga ne samo mjestom za uživanje u izvrsnim jelima i vinima nego i inspiracijom za održiv način života. Ovaj restoran nije samo mjesto gdje se uživa u okusima nego i simbol promišljenog povezivanja prošlosti s budućnošću, pružajući posjetiteljima poseban doživljaj u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom.

Cantilly je ujedno i malen boutique hotel s udobnim i šarmantnim sobama te čarobnim pogledom na Stari grad Samobor, impresivne šumovite brežuljke i uređene zelene vrtove.

Foto: John Pavlish