Održava se online tribina za progovaranje o problemima s kojima se suočavaju osobe s menstruacijom

by | 9 ožujka, 2021

Zelena akcija/FoE Croatia (Zero Waste Croatia Network) i Udruga PaRiter u srijedu, 10. ožujka, održat će online tribinu naziva “O menstruaciji bez grča”.

Zastrašujući rezultati istraživanja koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter pokazali su da je iznimno bitno i nadasve potrebno govoriti te educirati javnost o problemu menstruacije i menstrualnih potrepština. Naime, pokazalo se da trećina žena u Hrvatskoj mora štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Razlog ove tribine je upravo menstrualno siromaštvo u Hrvatskoj te činjenica da su velikom broju žena menstrualne higijenske potrepštine preskupe i nedostupne.

“Cilj tribine je uspostaviti javni dijalog o menstruaciji i problemima s kojima se suočavaju osobe s menstruacijom, prvenstveno u vidu dostupnosti (višekratnih) menstrualnih proizvoda, ali i drugih problema te putem razgovora potražiti sustavno rješenje. U tjednu u kojem obilježavamo Međunarodni dan žena, kroz interaktivan razgovor ćemo predstaviti rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te razmotriti menstrualne proizvode za višekratnu uporabu kao potencijalni instrument u borbi protiv menstrualnog siromaštva i zagađenja jednokratnom plastikom”, napisali su iz Udruge na Facebooku. (Pročitajte: Kakav je to normalan menstrualni ciklus i kako prepoznati abnormalnosti kod menstruacije?)

Tribinu će moderirati Marinella Matejčić iz Udruge PaRiter, a gošće koje ćete moći čuti su dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić, docentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Maja Močibob, dipl. psihologinja te Ana Marija Mileusnić, asistentica na Programu gospodarenja otpadom (Zelena akcija). Tribina će se održati u 18 sati na platformi Zoom, a više informacija možete pronaći OVDJE.

Foto: Karolina Grabowska/Pexels