Od moćnih planina do umirujućeg mora: Zašto je njemačka priroda hit koji morate doživjeti?

by | 4 studenoga, 2022
prirodne ljepote njemačke

Posjet gradu ili odlazak u prirodu? Dva mora s vrlo različitim obalama, rijeke i jezera, prekrasne doline i svijet moćnih planina – prirodni krajolici Njemačke izuzetno su raznoliki! Uživati možete u 16 nacionalnih parkova i gotovo 9000 zaštićenih područja koji su čista oaza mira za posjetitelje. Nije li savršeno pronaći mjesto gdje možete duboko udahnuti, pronaći mir i napuniti baterije, a istovremeno biti odgovoran i čuvati prirodne ljepote koje nas toliko vesele…

U nastavku vam donosimo četiri destinacije s četiri potpuno različita doživljaja, koji su svi vezani za odmor bez gužve i stresa koji nam toliko smetaju u svakodnevnom životu. Sigurno će vas neki od njih natjerati da zavolite prirodne ljepote Njemačke!

Ammergau Alpe: Mali nacionalni park velike prirodne raznolikosti

Na samom jugu Njemačke naći ćete šume, divlje rijeke, livade, planinske vrhove i močvare. Najmanji park prirode u Bavarskoj ima posebno raznolik krajolik i nudi utočište za ugrožene životinje, kao i za rijetke biljke. Zaljubljenici u prirodu mogu uživati u livadama s brojnim neobičnim biljkama i insektima, bistrim jezerima i spektakularnim stjenovitim klancima. Ako vas zanimaju očuvana i predivna flora i fauna, možete vidjeti rijetke orhideje i lincure, kao i ugrožene vrste ptica: od tetrijeba do surog orla. Uronite u ovaj fascinantan svijet planinarenjem ili vođenim turama s čuvarima prirode! Osim ekoloških bogatstava, na području parka prirode nalaze se i očaravajući dvorci, povijesni samostani i romantične crkve. Otkrijte njegove prekrasne male gradove i doživite autentičnu bavarsku tradiciju na lokalnim festivalima i slikovitim tržnicama.

prirodne ljepote njemačke

Vožnja biciklom uz romantičnu Rajnu

Vožnja biciklom uz romantičnu Rajnu

Putovanje bez automobila štiti okoliš, a prelazak na bicikl spaja doživljaj sela s aktivnim opuštanjem. Upravo je sa sica najbolje doživjeti bajkovite krajolike u Palatinatu, regiji Rhine-Hesse i uz romantičnu Rajnu. Biciklistička ruta Rajne duga je oko 318 kilometara i vodi kroz pokrajinu Rhineland-Pfalz. Gotovo uvijek vozite se blizu obala rijeke! Zahvaljujući izvrsnim željezničkim vezama koje su dostupne na objema obalama, možete fleksibilno planirati rutu prilagođenu svojim željama. Povijesni gradovi poput Speyera, Ludwigshafena, Wormsa, Mainza i Koblenza su na putu, kao i nekoliko mjesta s UNESCO-va popisa svjetske baštine. I na kraju, ali ne manje važno, staza prolazi kroz tri poznate vinske regije. Po danu uživajte u krajoliku, rekreaciji i kulturi, a navečer u dobrom i nadaleko poznatom rizlingu!

prirodne ljepot enjemačke

Zdravlje i uživanje u netaknutoj prirodi na Baltičkom moru

Duboko udahnuti – to je ono za čime svi čeznemo nakon dugog boravka u ubrzanoj svakodnevici. Tamo gdje se miješaju Baltičko more i šumski zrak, stvara se umirujuća stimulirajuća klima – savršena za punjenje baterija! Možete se odlučiti za primorsko odmaralište Warnemünde, prirodni rezervat Stoltera ili pak grad Rostock s lijepim starim dijelom, no vjerojatno ćete se najbolje odmoriti ​​na Thalasso spa stazama. U blizini staza će vas dočekati raznoliki krajolici: obalne šume, močvare, dine i plaže Baltičkog mora. Na raspolaganju je deset ruta duljine od 4 do 17 kilometara koje spajaju planinarski užitak sa zdravom rekreacijom. Snalaženje olakšava aplikacija koja daje pozadinske informacije o okolini i savjete o fitness vježbama u pokretu.

prirodne ljepote njemačke

Netaknuta priroda i divlji konji u Münsterlandu

Regija Münster ima šume, dvorce okružene jarcima, biciklističke staze… ali i divlje životinje. Tamo vas čeka najsjevernije uzgajalište plamenaca na svijetu, kao i jedina staza za divlje konje u Europi. Budite sigurni da vas očekuju posebno uzbudljivi susreti s prirodom! U Zwillbrocker Vennu, močvarnom području u zapadnom Münsterlandu, od travnja pa nadalje razmnožavaju se plamenci, a društvo im prave crnoglavi galebovi čiji će vas smijeh uvijek obradovati. U lipnju se izliježu prvi mladunci. Najlakše ćete upoznati ove graciozne ptice na vođenom obilasku sa stručnjakom! Divlji konji žive u Merfelder Bruchu u blizini grada Dülmena, i to već stoljećima. Prirodni rezervat od 400 hektara dom je gotovo 400 divljih konja. Ako se odlučite do njih prošetati, imate dobre šanse uživati u pogledu na stado koje mirno pase. Posljednje subote u svibnju, stado odlaži u arenu gdje se mladi pastusi nude na prodaju. Jahanje divljih konja je nezaboravno iskustvo!

Ako ste u pročitanim ulomcima našli nešto za sebe, vidimo se u Njemačkoj!

 

Foto: Francesco Carovillano