Od iznenadnih prištića do prvih bora – kako pravilno njegovati kožu u svakoj dobi?

by | 8 svibnja, 2022

Koža je živi organ i prolazi kroz značajne promjene tijekom života. Od osjetljive kože u dječjoj dobi, kroz tinejdžersku dob tijekom koje su neki ljudi skloni aknama, do bora u kasnijem dijelu života, svaka faza ima svoje zahtjeve i njega kože treba odražavati ove promjenjive potrebe. S kojim se kožnim problema susrećemo kroz život, zašto te na koji način možemo njegovati kožu i osigurati da izgleda i osjeća se najbolje, bez obzira na dob, donosimo u nastavku.

Promjene kože u pubertetu

Svi se sigurno sjećamo prvih iznenadnih prištića koji su nam u tinejdžerskoj dobi znali pokvariti raspoloženje. Hormonalne promjene u pubertetu mogu imati znatne učinke na koži – osobito na licu, ramenima, prsima i leđima. Povećano stvaranje sebuma i poremećeno ljuštenje rožnatog sloja mogu dovesti do masne i aknama sklone kože. Ta pojava obično nestaje kako tinejdžer sazrijeva iako nekima, posebice ženama, akne mogu trajati i tijekom srednjih godina i više.

Prve bore iza 25. godine 

Genetika, način života i okoliš određuju u kojem će se stupnju epiderma i derma početi stanjivati, ali prvi znakovi starenja mogu se pojaviti od otprilike 25. godine, obično u obliku tankih bora. Kad se koža počinje stanjivati, njezina funkcija zaštitnog sloja i njezina prirodna zaštita od UV zračenja također se postupno smanjuju. Masa kolagena i fleksibilnost također se počnu gubiti po stopi od oko 1 % godišnje.

Gubitak elastičnosti i vlažnosti u 30-ima

Iza 30. godine života kod većine žena, funkcija zaštitnog sloja kože sve više slabi. Naime, metabolički procesi u stanicama počinju usporavati. Vidljivo je to kroz povećanje gubitka vlažnosti i elastičnosti kože. Pojačana suhoća dodatno smanjuje elastičnost i time potiče stvaranje izraženijih finih linija i bora.

Stvaranje dubokih bora kod zrele kože

Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća struktura kože postupno se mijenja. Stvara se manji broj stanica, postojeće stanice se smanjuju i gornji slojevi kože postaju tanji. Smanjuje se prirodna sposobnost kože da proizvodi lipide, što dovodi do suhoće te dehidracije i povećanog stvaranja bora. Regeneracija kože se usporava i ona postaje sve tanja, što dovodi do gubitka volumena i gubitka gustoće.

Anti-age njega za žene u svakoj generaciji

S više od sto godina iskustva, stručnjak za dermokozmetiku Eucerin prepoznaje želju i potrebu za zdravom, lijepom i njegovanom kožom svih generacija, posebice žena koje povezuje iz generacije u generaciju pružanjem odgovarajuće njege kako za mladu tako i za zrelu kožu. Koža se s vremenom mijenja, a uz odgovarajuću njegu svaka žena, od unuke do bake, može se osjećati sjajno u svojoj koži i zablistati svojom prirodnom ljepotom. Potpuna Eucerin Hyaluron-Filler rutina – anti-age njega br. 1 u hrvatskim ljekarnama* – pomaže u održavanju prirodne ljepote u svakoj generaciji. 

3 jedinstvene anti-age linije

Hyaluron-Filler

Eucerin Hyaluron-Filler njega sadrži jedinstvene preparate koji se mogu koristiti od prvog dana anti-age rutine pa kroz sve generacije. Anti-age njega s 3x Hyal-Effectom posebno je formulirana za pružanje trostrukog učinka protiv starenja kako bi smanjila prve vidljive znakove starenja, ali i duboke bore.

Hyaluron-Filler + Volume-Lift

Suzbija gubitak volumena i čvrstoće kože. Anti-age njega koja ispunjava duboke bore i redefinira konture lica. Jedinstvena formula klinički i dermatološki dokazano djeluje na specifične slojeve kože u kojima dolazi do gubitka volumena. 

Hyaluron-Filler + Elasticity

Gubitak elastičnosti uz produbljivanje bora glavni je problem s kojim se susreću žene sa zrelom kožom. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity njega s aktivnim sastojcima, prilagođenima zreloj koži, posebno je razvijena kako bi se suprotstavila tome. Ispunjava duboke bore i poboljšava elastičnost kože.

 

*Izvor: IQVIA Hrvatska-prema vrijednosnoj i komadnoj prodaji iz veledrogerije u hrvatske ljekarne 2020. i 2021. godine / tržište dermokozmetike u kategoriji njege protiv starenja kože.

Foto: PR

Tagovi: