Očistite voće i povrće od kemikalija

by | 20 veljače, 2013

Nedavno smo svi postali svjesni koliko voće i povrće može biti kontaminirano, te kao rezultat toga počeli smo ga izbjegavati. Ipak, neki proizvodi, kao što je grožđe ili rajčica, jednostavno su previše ukusni, a nezgodni za uzgajanje. U ovim slučajevima najbolje rješenje je naučiti kako smanjiti količinu pesticida.

Pranje voća i povrća deterdžentom

Poljoprivredni pesticidi ne mogu se oprati koristeći samo vodu, jer inače ih ni poljoprivrednici ne bi ni koristili. Srećom, samo dodavanjem deterdženta vodi i takvim pranjem, voća ili povrća, u vremenskom trajanju od nekoliko minuta, može se otkloniti većina ostataka kemikalija.

Pranje voća i povrća octom

Mnogi ljudi koriste mješavinu octa i vode, u koju se stavlja tri puta više vode nego octa. Ovo je sjajno rješenje za otklanjanje bakterija, a može otkloniti i vosak. Istraživanja su pokazala da ova mješavina može ukloniti čak 98 posto bakterija, dok obično čišćenje uklanja oko 85 posto.

Najbrži način da ovo napravite je da kod kuće držite bocu octa, poprskate problematično voće ili povrće i isperete pod slavinom.

Ukoliko imate više vremena, ostavite voće ili povrće da stoji 10 do 20 minuta u navedenoj mješavini, a zatim isperite.

Koristite komercijalni čistač za voće

Postoje mnogi komercijalni čistači dostupni na tržištu, a neki su čak i 100 posto prirodni – sadrže neku formu limunske kiseline. Ukoliko izbjegavate proizvode koji se baziraju na dušiku i koristite samo one čiji su sastojci prirodnog podrijetla, trebali biste biti sigurni, te da nema zaostalog mirisa ili okusa.

Napravite vaš vlastiti čistač za voće ili povrće

Ukoliko ste u mogućnosti, mješavine stavite u bocu s nastavkom za prskanje. Poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i jedite.

Neke od mogućih mješavina su:

  • 1 žlica limunovog soka, 2 žlice soda bikarbone, 1 šalica (250 ml) vode
  • 1 žlica limunovog soka, 2 žlice bijelog octa, 1 šalica (250 ml) vode

Za proizvode koji su posebno prekriveni voskom, možete isprobati sljedeću mješavinu:

  • 1 šalica (250 ml) vode
  • pola šalice octa (125 ml)
  • 1 žlica sode bikarbone
  • malo ekstrakta koštica grejpfruta

U ovoj mješavini ostavite proizvod oko sat vremena.

Ogulite voće ili povrće

Ovo je često najbolji način da se smanji količina pesticida, pogotovo kad su u pitanju jabuke, koje su najviše zagađene. Prije nego što ih ogulite, dobro ih isperite vodom da se kemikalije ne bi dalje prenosile.

Riješite se vanjskih slojeva

Ukoliko možete, jedite samo unutrašnje slojeve, jer vanjski zbog prskanja sadrže najveću koncentraciju kemikalija.

Izvor: potrošač.info