Što sve morate znati o drugoj trudnoći?

by | 15 travnja, 2020

Kad saznate da ste drugi put trudni, ostale mame vas mogu upozoriti na to da će se ta trudnoća potpuno razlikovati od prve. Postoje stvari koje će se poklopiti, ali i one koje će se znatno razlikovati od prvog puta. Možete roditi brže nego prvi put, ali možete imati jače postporođajne boli. Stručnjaci su za Today’s Parent objasnili kako i zašto se svaka sljedeća trudnoća razlikuje od prve.

Ranije će vam se vidjeti trbuh

Ovo se događa jer se vaša maternica nakon trudnoće ne vraća potpuno u prvobitno stanje, pa vaše tijelo već zna što treba raditi. “Vaša maternica je već prošla kroz cijeli proces. Vaši ligamenti i mišići su se rastegnuli i zato će vaša trudnoća postati vidljiva ranije”, objašnjava stručnjakinja za porode Jillian Coolen.

Jillian se jednom prilikom našalila sa svojim prijateljicama kako joj je trbuh već vidljiv, a nije poodmakla druga trudnoća. Na to joj je prijateljica, majka troje djece, odgovorila da pričeka zatrudnjeti s trećim djetetom jer će joj tad trebati trudničke hlače čim test potvrdi trudnoću. I gotovo da je bila u pravu.

Ranije osjećate bebine pokrete

Babica Nicola Strydom smatra da su žene puno svjesnije u drugoj trudnoći.

“U prvoj trudnoći ste najvjerojatnije miješali plinove i pokrete bebe, dok u drugoj trudnoći jasno prepoznajete treperenje koje predstavlja bebine rane pokrete”, smatra Nicola.

Umornije ste

Tijekom ove trudnoće, osim redovitih trudničkih simptoma imate i dijete za kojim trebate trčati, ali to nije jedini uzrok vašeg umora.

Žene u drugoj trudnoći često zaborave piti preporučene vitamine. Prenatalni vitamini mogu utjecati na razinu energije. Vaš liječnik vam može prepisati i željezo kako bi vam povećao energiju.

Osjećate više boli

Vaše tijelo brzo počinje opuštati zglobove, što dovodi do jačih boli u tijelu u drugoj trudnoći, za razliku od prve. Hormon relaksin (obično je povećan u prvih 14 tjedana trudnoće, pa polako opada oko 24. tjedna), djelotvorniji je tijekom druge trudnoće, kako tvrdi liječnica Coolen. Beba se može smjestiti niže u trbuhu, zbog prethodnog istezanja mišića, što može prouzrokovati bol u leđima, opuštene kukove i bol u ligamentima. Dobra vijest je ta da sve to nestaje nakon porođaja.

Više ćete osjećati Braxton Hicks kontrakcije u drugoj trudnoći

Kako ste već osjetile prave kontrakcije u prvoj trudnoći, sada ćete bez problema prepoznati te Braxton Hicks kontrakcije. Prvi put kad se dogode možete pomisliti da su u pitanju bebini pokreti.

Porođaj je kraći

Liječnica Coolen tvrdi da je ovo dobro ustanovljena medicinska činjenica. Ona dodaje i da su maternica i grlić prošli kroz ovo iskustvo, pa su sve faze porođaja kraće kod drugorotkinja. Jedna studija pokazala je da porođaj kod prvorotkinja traje aktivnih devet sati, od kojih sat vremena provedu tiskajući, dok se drugorotkinje porađaju u prosjeku šest sati od čega tiskaju pola sata.

Postporođajne boli su gore

Nakon drugog porođaja, manji je mišićni tonus maternice nego prvi put, pa je stezanje brže i agresivnije kako bi se smanjila mogućnost krvarenja. Rezultat ovoga su jače postporođajne kontrakcije koje vraćaju maternicu u prvobitnu veličinu. One mogu biti jače i primjetnije prilikom dojenja jer ono otpušta oksitocin koji pokreće kontrakcije.

Foto: Pexels

IZVOR: INDEX.HR