


Sastojci:
Za koru:
- 150 g lješnjaka
- 7 bjelanjaka
- 2 žlice brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 150 g šećera u prahu
- 1 limun
Za kremu:
- 7 žumanjaka
- 150 g šećera u prahu
- 5 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 2 žlice brašna
- 8 dl mlijeka
- 200 g margarina
Ostali sastojci:
- 200 g ”petit beurre” keksa
- 200 g ”nutele”
- 4 dl slatkog vrhnja
Priprema:
1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti 100 g sjeckanih lješnjaka. Peći ih u zagrijanoj pećnici na 150 ºC nekih 15 min.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa šećerom u prahu i sok od limuna. Dodati brašno, prašak za pecivo, 50 g mljevenih lješnjaka i promiješati.
3. Pripremljenu smjesu preliti preko lješnjaka i nastaviti s pečenjem na 180 ºC još 30 min.
Krema:
1. U posudu uliti 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, pudingom, brašnom i vanilin šećerom. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smjesu od pudinga i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Koru premazati polovinom ”nutele” pa preko nje nanijeti polovinu kreme. Prekriti keksima i premazati ostatkom kreme.
2. Zatim kremu preklopiti keksima i premazati ostatkom ”nutele”. Odozgo premazati umućenim šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana



