Novi filter osjetljivog sadržaja na Instagramu: Čemu služi i kako ga namjestiti?

Novi filter osjetljivog sadržaja na Instagramu omogućava korisnicima da odlučuju o tome koji sadržaj će se pojaviti na feedu za pretragu. Evo kako ga namjestiti

by | 28 srpnja, 2021
filter osjetljivog sadržaja na Instagramu

Instagram je oduvijek imao pravila po pitanju osjetljivog sadržaja, posebno kad je u pitanju golo tijelo. Na primjer, prikaz ženskih grudi dozvoljen je isključivo kada je u pitanju dojenje ili ožiljci od mastektomija. A sada, korisnici su primijetili da ova društvena mreža automatski cenzurira više sadržaja nego inače. Evo o čemu se radi…

Novi filter osjetljivog sadržaja na Instagramu

Instagram je objavio opciju kontroliranja osjetljivog sadržaja (engl. Sensitive Content Control) koja omogućava korisnicima da odlučuju kakav će se sadržaj pojavljivati u opciji za pretragu. Ova opcija, pod nazivom “limit”, kaže da korisnici “mogu vidjeti neke fotografije ili snimke koji mogu biti uznemirujući ili uvredljivi.“ Druge opcije uključuju “dozvoli” (“allow”) i “ograniči još više” (“limit even more”). Ovo znači da bi neke poruke, na primjer o seksualnom zdravlju, kampanje za borbu protiv narkotika i sl., mogle biti izbačene iz vašeg Instagram pretraživača. (Pročitajte: Stvari koje možete učiniti ako vas Instagram iscrpljuje, a ne želite ga prestati koristiti)

“Fotografije i snimke u pretraživaču su tu jer smatramo da bi vas mogli zanimati. Zaposleni u Instagramu osjećaju obvezu da budu što pažljiviji kako vam ne bi ponudili nešto osjetljivo. Imamo odgovornost prema vama i želimo da se osjećate sigurno. Želimo izbalansirati želje korisnika kroz transparentnost i više izbora”, izjavio je Adam Mosseri, direktor kompanije Instagram.

Upravo iz ovih razloga stvoren je i novi filter.

Kako se namješta novi filter osjetljivog sadržaja na Instagramu?

Ova opcija možda još uvijek nije dostupna svim korisnicima, a imate li je, saznat ćete na sljedeći način:

Otiđite na svoj profil i kliknite na horizontalne linije u gornjem desnom uglu.
Odaberite opciju “settings“/“podešavanja“, a zatim kliknite na “account“/“račun“.
U opcijama bi trebao biti sljedeći izbor: “sensitive content control“/“kontrola osjetljivog sadržaja“. Dobit ćete tri opcije: “allow“/“dozvoli“, “limit“/“ograniči“ i “limit even more“/ “ograniči još više“.
Odlučite li se na opciju “allow“/“dozvoli“ dajete dozvolu da se osjetljiv sadržaj pojavljuje u pretrazi. Ipak, automatski, ova opcija nije dozvoljena osobama mlađima od 18 godina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Adam Mosseri (@mosseri)

(Pročitajte: 7 domaćih Instagram profila koji inspiriraju, uče i pokušavaju svijet učiniti boljim mjestom)

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Maddi Bazzocco/Unsplash, Instagram