Nova otkrića koja povezuju upalu i prekomjernu težinu

Složeni odnos upale i pretilosti dugo je zbunjivao znanstvenike

by | 22 travnja, 2021

U nedavnoj studiji koja uključuje prenamijenjeni lijek za bolesti srca i pretile miševe, istraživači iz Španjolskog nacionalnog centra za istraživanje raka (CNIO) otkrili su nove dokaze o tome kako je to dvoje povezano.

U laboratorijskim testovima, glodavci s prekomjernom tjelesnom težinom liječeni lijekom doživjeli su gubitak težine od 40 % unatoč tome što su se nastavili hraniti nezdravom prehranom. Kao bonus, izliječeni su i od metaboličkih poremećaja povezanih s tim stanjem.

Prije pet godina, isti tim CNIO-a napravio je uzbudljivo otkriće istražujući vezu između upale i raka jetre kod miševa – primijetili su da miševi gube na težini. Znanstvenici su sumnjali da bi za to mogla biti odgovorna molekula nazvana interleukin 17A (IL-17A), koja pokreće upalu. Stoga su se okrenuli lijeku poznatom kao digoksin, koji inhibira aktivnost IL-17A.

Molekula se već koristi kao tretman za nekoliko srčanih bolesti; međutim, njezini učinci na tjelesnu težinu do sada nikad nisu primijećeni. Tim je proveo eksperimente kako bi utvrdio može li uporaba lijeka za suzbijanje aktivnosti IL-17A dovesti do gubitka težine kod miševa.

Naime, znanstvenici su liječili pretile miševe koji su živjeli na visokokaloričnoj dijeti digoksinom, što je smanjilo njihovu proizvodnju IL-17A. Iznenađujuće, miševi su pokazali aktivaciju bazalnog metabolizma dok su nastavili jesti nezdravu hranu, što je dovelo do sagorijevanja masti i potpunog preokreta pretilosti. Ubrzo su pretili miševi dobili istu težinu kao i miševi za kontrolu zdravlja redovitim dijetama, bez nepovoljnih nuspojava.

Eksperimenti su pokazali da molekula djeluje izravno na masno tkivo uklanjajući pretilost i potencijalno dovodi do metaboličkih promjena sinonima srodnih bolesti poput krvožilnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa tipa 2. “Kad inhibirate proizvodnju IL-17A ili signalni put koji ova molekula aktivira, nemate pretilosti”, objasnio je Nabil Djouder, vođa istraživačkog tima.

Sve ovo otkriva nam više o jednoj od najvećih pošasti suvremenog društva, pretilosti. Prema Službi za promicanje tjelesnog zdravlja, opseg problema je poprimio epidemijske razmjere, više je od 700 milijuna odraslih osoba s debljinom u svijetu. U Sjedinjenim Američkim Državama 65 % stanovnika ima prekomjernu tjelesnu masu, u Europi više od 40 % odraslih, dok u Hrvatskoj debljinu ima 20,3 7 % odraslog stanovništva, 20,14 % muškaraca i 20,60 % žena.  U odrasloj populaciji u Hrvatskoj među osobama s pozitivnom anamnezom moždanog udara prekomjernu tjelesnu masu ima 66 % muškaraca i 75 % žena, među osobama s povišenim krvnim tlakom 78 % muškaraca i 74 % žena, a među osobama sa šećernom bolesti tip2 79 % muškaraca i 84 % žena.

Foto: Luke Chesser/Unsplash