NOĆNI ODLAZAK NA TOALET može ukazivati na poveće zdravstvene probleme

by | 7 travnja, 2019

Koliko često se budite noću i napravite rundu do toaleta? Ako vam se to događa stalno, a ponekad i više puta tijekom noći, vi ste u problemu – ne samo da nam narušava san i bioritam, stalno mokrenje noći može biti i štetno za naše unutarnje organe.

Do pretjeranog noćnog uriniranja može doći zbog velike konzumacije tekućine, ali i zbog drugog zdravstvenog problema, tvrdi nova studija.

Istraživanje Europskog kardiološkog društva tvrdi da bi učestalo mokrenje noću moglo biti indikator visokog krvnog tlaka.

“Naša studija pokazuje da, ako morate stalno ići na zahod noću – što se zove nokturija- možda imate povišeni krvni tlak i/ili višak tekućine u tijelu”, tvrdi liječnik Satoshi Konno za Mindbodygreen.

Istraživanje se fokusiralo na povezanost mokrenja noću i hipertenzije u japanskoj populaciji. Znanstvenici su otkrili da je rizik od problema s tlakom veći ako se češće dižemo noću zbog mokrenja.

“Otkrili smo da je dizanje iz sna zbog potrebe za mokrenjem povezana s 40 posto većim šansama za hipertenziju”, objasnio je Konno i dodao da “više odlaska na toalet znači veći rizik.”

“Rano otkrivanje i liječenje povišenog krvnog tlaka ključni su za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Trebali bismo imati na umu da nokturija nije samo povezana s problemima mokraćnih putova nego i s bolestima poput hipertenzije”, dodaje.

No, nema mjesta panici jer to ne znači automatski da ste krvožilni bolesnici.

“Na vezu između hipertenzije i nokturije mogu utjecati brojni čimbenici poput načina života, unosa soli i genetike.”

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Foto: Unsplash