Njemački grad Freiburg zabranio je meso u vrtićima i osnovnim školama

by | 14 rujna, 2023
njemački grad zabranio meso u školi i vrtiću

Njemački grad Freiburg donio je važnu odluku po pitanju prehrane za djecu.

Naime, od 11. rujna djeca u vrtićima i osnovnim školama u gradu Freiburgu više neće na jelovniku imati mesna jela, već će im se posluživati isključivo veganska.

Odluku o izbacivanju mesa iz vrtića i škola donijelo je lokalno vijeće Freiburga u listopadu prošle godine.

Većina političara Zelene ljevice (Grün links) glasala je za zabranu mesa jer je, kako su utvrdili, prehrana bez mesa zdravija. Djeca se sada moraju prilagoditi na novu prehranu zato što vrtići i osnovne škole imaju samo standardni vegetarijanski jelovnik

Ova odluka izazvala je mnoge debate, uključujući i pitanja nametanja određenog načina života te potencijalne utjecaje na zdravstvenu dobrobit djece u fazi rasta i razvoja.

Njemačka Zelena ljevica pridružila se nekim gradovima u Ujedinjenom Kraljevstvu u donošenju sličnih odluka, usklađenih s ciljevima zelene agende. Glavni argument za takve mjere je ekonomske prirode, budući da pojednostavljuju procese prehrane u gradovima i potiču lokalne proizvođače zdrave hrane.

Osim toga, vjeruju da takav pristup usmjerava djecu prema zdravijim prehrambenim navikama, čak i ako i dalje konzumiraju hranu životinjskog podrijetla kod kuće.

Važno je navesti da grad Freiburg surađuje s tri odabrana cateringa koji pripremaju i dostavljaju hranu u školu, a prije suradnje omogućena im je edukacija na temu vegetarijanske kuhinje.

Stručnjaci ističu važnost razumijevanja da djeca imaju posebne prehrambene potrebe koje se razlikuju od potreba odraslih.

Djeca koja prakticiraju vegetarijansku ili vegansku prehranu mogu se suočiti s izazovima u dobivanju određenih hranjivih tvari, kao što su vitamin B12 (važan za održavanje zdrave krvi i živčanih stanica), kalcij (za izgradnju i očuvanje jakih kostiju), vitamin D (koji pomaže apsorbirati kalcij), željezo (za stvaranje hemoglobina i mioglobina) i cink (za podršku imunološkom sustavu te za sintezu proteina i DNK).

Važno je napomenuti da nijedan od ovih nutrijenata nije prisutan isključivo u mesu ili životinjskim proizvodima, a jedino je važno da roditelji sami prepoznaju što je ispravna prehrana za njihovo dijete.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li i naša politika slijediti isti primjer u nafolazećem periodu, ili možda u godinama koje slijede.

Pročitajte: Ovo voće djeluje pozitivno na probavu, zdravlje kosti te smanjuje stres 

Foto: Pexels

Tagovi: