Njega bebine guze

by | 17 veljače, 2015

Bebina koža puno je tanja od kože odraslih, neotporna je i više reagira na utjecaje iz okoline, posebno u prvim mjesecima života.

nega-bebine-guze-490x275

Kako masne žlijezde još uvijek ne rade punom parom, tako ni sloj kože koji štiti od bolesti nije formiran i ne obavlja svoju funkciju. Zbog toga koža nema dovoljno masnoće, suha je i osjetljiva na učinak bakterija i gljivica. To je razlog što se može dogoditi da se bebina guza zacrveni i uz to što je redovno njegujete.

Evo kako treba izgledati njega bebine guze

1. Redovno mijenjajte pelene
Bilo da koristite platnene ili papirnate pelene, pravilo je isto: one se redovno moraju mijenjati i to uvijek poslije “velike nužde”. Ako fekalije ili urin (koji je izrazito agresivan) duže budu u kontaktu s bebinom kožom, sasvim je sigurno da će je iritirati – što će bebi stvarati nelagodnost.

2. Temeljito očistite guzu
Komadom vate umočenim u toplu vodu temeljito odstranite sve tragove fekalija i urina. Praktične su i vlažne maramice kojima je izuzetno lako očistiti bebinu guzu. One sadrže losion koji čisti i njeguje nježnu dječju kožu. Maramice natopljene posebnim uljem za njegu ostavljaju zaštitni “film” koji sprječava ojedine.

3. Detaljno obrišite kožu
Poslije pranja veliku pažnju treba posvetiti brisanju bebine guze. Kako su vlažna i topla mjesta idealna za razvoj raznih mikroorganizama, svaki dio bebinog tijela treba detaljno posušiti. Ovo posebno vrijedi za sve nabore na bebinom tijelu: unutrašnja strana laktova, koljena, regija pazuha, vrat… Ako je vaše dijete malo bucmastije i uslijed toga ima više “nabora”, potrebno je posebno obratiti pažnju prilikom brisanja. Najbolje je da koristite veliki i nježan ručnik mekih vlakana koji neće iritirati bebinu kožu. Važno je da ne trljate, već samo da tapkate.

4. “Provjetravajte” guzu
Poslije svakog čišćenja, bilo bi dobro da ostavite bebinu guzu da se malo provjetri. Kako je ovaj dio tijela stalno umotan u pelene, ponekad je dobro ostaviti ga da “diše”. Budite uvjereni da će to odgovarati vašoj bebi: tako razgolićena osjetit će se slobodnom i nesputanom. Nekoliko minuta bez pelena svakako neće škoditi bebi, samo je sklonite s propuha.

5. Mažite guzu kremom
Poslije svakog pranja i mijenjanja pelena, bebinu guzu treba namazati posebnom kremom. U njoj se nalaze sastojci koji onemogućavaju da fekalije i urin nadraže osjetljivu kožu. Ako do toga ipak dođe, potrebno je nanijeti deblji sloj kreme (na očišćenu guzu) ili kupiti specijalnu kremu.

Autor: Life Content