#nistesami: Maša Zibar o tome kako probleme uspješno pretvarati u izazove

by | 8 travnja, 2020

Ona odašilje pozitivnom i smirujućom energijom, oličenje je osobe koja neprestano radi na sebi, suočava se sa strahovima, ne libi se razgovarati sa sobom i priznati pogreške. Riječ “ne mogu” ne postoji u njezinom rječniku, a svi problem samo postaju “izazovi”.

Emocije ne drži u sebi, već ih proživljava. Strahove, slomove, neizvjesnosti, ljubav, zahvalnost i sreću. Ona je ambiciozna, čvrstih stavova i uvjerenja, sposobna, s istančanom crtom za poslovanje i sposobnošću da od ničega stvori sve. Riječ je o Maši Zibar, Youtuberici, influencerici i prije svega poduzetnici na čije je poslovanje trenutna situacija uvelike utjecala. No, kao što je i za očekivati bilo kome tko iole poznaje Mašu, uhvatila se ukoštac s problemima i gleda pozitivno na budućnost. Upravo zato, ona je peta žena u serijalu #nistesami od koje bi mnogi od nas mogli puno naučiti. Prije svega, o načinu na koji se nositi s problemima i kako stvoriti pozitivan stav prema životu zbog kojeg ćemo lakše prolaziti kroz sve nedaće.

Sa svojim pratiteljima često dijeliš trenutke procesa u kojem si se počela više fokusirati na sebe. Što te navelo na to i jesu li te strahovi motivirali na taj pomak?
Imala sam jedan poduži težak životni period nakon kojeg sam odlučila posvetiti se spoznavanju sebe. Trebalo mi je preko tri godine da se dovedem u “red”. I dan danas dođu ti teški dani ali već imam načine na koje ih prebrodim. U tim trenucima je jako bitno porazgovarati sa sobom i vidjeti zbog čega je došlo do tog stanja, zašto su došle te emocije i na kraju pokušati doći do zaključka. A ponekad ako se osjećam loše, jednostavno pustim da bude tako, prihvatim emociju i proživim ju. No ne dopuštam si više da budem u tom stanju dulje od jednog dana.

Kako podnosiš trenutno razdoblje?
Svakako je izazovno. Slomio me potres i anksioznost je bila na vrhuncu. Par dana nakon toga adrenalin je pustio pa sam par dana za redom plakala. Bez nekog velikog razloga, ali skupi se tu svega. Strah je taj koji nas paralizira. Strah od ponavljanja potresa, strah od neizvjesnosti, budućnosti, posla, vraćanja u normalan život. No kroz vođene jutarnje meditacije postavim si neki cilj za taj dan, napišem ga na papir pa mi je nekako lakše izgurati dan. Meni je bitno da nemam praznog prostora u danu. U tim trenucima se jako loše osjećam. A opet ni to nije dobro. Treba se znati dobro osjećati u trenucima kad si prazan i ništa ti se ne da. Barem malo odmoriš mozak od misli.

https://www.instagram.com/p/B-KCS7dFvjX/?utm_source=ig_web_copy_link

Osjetiš li još uvijek posljedice svojevrsne traume koju smo proživjeli i kako staješ na kraj strahu?
Osjetim ih svaki dan. Meni se to nažalost manifestira kroz glavobolje. Cijeli život patim od njih, ponekad ode i u migrene. Svako jutro napravim joga istezanje i onda meditiram. Tako započinjem svako jutro. Kroz dan si pokušavam na sve žive načine dići raspoloženje tako da planiram neke lijepe stvari za svoju budućnost i pokušavam ne razmišljati o negativnim stvarima. Glavobolje su sada lagano prestale jer je popustio strah od svega i došlo je do prihvaćanja situacije. Prije sam živjela puno više u strahu. Apsolutno sam se svega bojala i stalno bila u oprezu. Na tom strahu sam godinama radila i danas sam potpuno druga osoba. Toliko je oslobađajući osjećaj kada živiš bez straha. Naravno da svakodnevno imam izazove u kojima osjećam strah, ali pokušavam si objasniti da je to samo moja misao. Ništa drugo. Znači strah je nešto što smo mi sami izmislili. Izmislili smo cijeli scenarij u svojoj glavi što bi se moglo dogoditi i onda tijelo proživljava pravo mučenje. Kada sam to shvatila, osjetila sam pravo oslobođenje.

Koji ti ritual trenutno najviše nedostaje?
Najviše mi nedostaje posao. Rituali dogovaranja kampanja, fotkanja, kreiranja sadržaja izvan stana, snimanja podcasta u studiju, druženja s kolegama i šetnje bez straha.

S obzirom na tvoj obrt i nekolicinu klijenata s kojima radiš, kakvo je trenutno stanje s poslom u tvojoj domeni?
A realno je 90% toga stalo. No postoje klijenti koji su našli način kako da i dalje budu aktivni u promociji pa su neke suradnje i dalje aktivne. Trudim se ne stati s kreiranjem sadržaja ali moram priznati da je to itekako izazovno kada si doma. Ali i to mi je challenge da vidim koliko daleko mogu ići sa kreativom. Vratit ćemo se mi opet na staro. Bit će drugačije ali se veselim promjenama. Ne treba ih se bojati, jer svaka promjena u mom životu mi je donijela uvijek samo dobro.

Što radiš da održiš posao, koliko prilagođavaš sadržaj i komunikaciju sadržaja situaciji?
Imam osjećaj da su influenceri bili pod velikim povećalom kad je riječ o objavama. Svaka riječ, slika i video su se pomno analizirali. Treba biti oprezan, ali opet ne treba osuđivati nikoga. Svi smo se po prvi puta pronašli u ovim situacijama i snalazimo se kako god znamo. Ne treba prestati s objavama. Dapače, sada ih treba stvarati što više. Ljudima je sada 100 postotna pažnja na ekranima a mi influenceri trebamo davati što više sadržaja da ljude maknemo od loših misli i potaknuti ih na neke dobre stvari. Bila to meditacija, ideja za neki cool recept, seriju ili općenito ubijanje dosade.

https://www.instagram.com/p/B8y2XZ6FquF/?utm_source=ig_web_copy_link

Što radiš kako bi ostala što više “svoja” u ovom periodu?
Pokušavam imati rutinu. Općenito mi je rutina bitna u danu. Svako jutro prošećem psa, skuham kavu, napravim doručak, prosurfam kroz društvene mreže, istegnem se, meditiram i onda krećem u dan. Svaki dan je drugačiji i stalno si pokušavam pronalaziti neke nove zadatke. Ne volim čuti ljude koji se žale kako im je dosadno doma. Ima toliko stvari koje možeš raditi. A i malo je nezahvalno govoriti kako ti je dosadno kada razmisliš kako je svim zdravstvenim djelatnicima koji padaju s nogu, tetama u trgovinama, ljekarnama… Oni bi se sutra sa svima nama zamijenili i uživali u toj “dosadi”. Ljudi, spašavamo jedni druge tako što moramo ostati doma sjediti na kauču- fakat nije teško. Recimo inače sam jako voljela kuhati. Ali zbog količine posla, umora i tempa života mi se nije dalo. Sada u ovom periodu kuham svaki dan. To mi je kul. No najbitnije je da ljudi u ovom trenu ne osjećaju pritisak da nešto moraju raditi jer su to vidjeli na Instagramu. Ne treba se osjećati loše ako vidiš nekoga da vježba doma, a ti jednostavno sada nemaš snage. Ne treba se kažnjavati. Sve treba doći samo od sebe. Snimke i fotke na Instagramu ti mogu biti samo push da se i ti pokreneš.

Što si do sada napravila za sebe, a da ti je dodatno oplemenilo život?
Radim jako puno duhovno na sebi. Na svom umu, svojoj duši. Više pazim na svoje tijelo i kako se odnosim prema njemu. Više se općenito poštujem. Pokušavam čitati tuđe emocije i reakcije. Primjerice, prije bih burno izreagirala ako mi netko kaže nešto što se meni ne sviđa. Danas prije nego reagiram pokušavam si postaviti pitanje zašto je on/ona meni to rekla. Što sam ja izazvala u toj osobi da je tako izreagirala. Puno je posla ali su i puno zdraviji odnosi.

Jesi li u ovom periodu promijenila i neke svoje prioritete u odnosu na prije?
Meni je oduvijek bio prioritet zdravlje. Mislim da je tako svima. Tako da ne vidim da mi se u tom aspektu nešto promijenilo. Oduvijek sam bila prezahvalna za zdravlje sebe i svojih. A kada sve ovo završi, prioritet će mi biti da si obitelj i prijatelje dobro izgrlim. Sada trebamo imati jedan jedini prioritet a to je #ostatidoma.

Foto: Instagram