Niskomasni proizvodi i zamrznuto voće: Skriveni šećeri u hrani za djecu

by | 4 svibnja, 2014

Gazirani sokovi i druga zaslađena pića odavno su poznati izvori šećera, ali jedno novo američko istraživanje otkriva da ga ima dosta i u hrani koju jedu mala djeca. Mnogi roditelji ne shvaćaju da se u hranu bez masti stavlja šećer i da ne trebaju kupovati niskomasne proizvode. Ovi proizvodi su vam možda promaknuli.

Breakfast

1. Niskomasni maslac od kikirikija

Proizvođači uklanjaju masnoću iz maslaca, a kako bi nadoknadili gubitak okusa, ubacuju u njega šećer. Mast koja se prirodno nalazi u maslacu je zdrava, pa se držite regularnih varijanti maslaca. Zdrav maslac od kikirikija sadrži kikiriki i malo soli.

2. Žitarice za djecu

Djeca najčešće jedu žitarice za doručak. Proizvodi od njih, raznovrsni po obliku, okusu i boji, pripremaju se jednostavno i brzo. Ali neke žitarice za djecu sadrže više šećera nego one za odrasle, a posebno one čokoladne. Trebali biste kupovati žitarice s najviše pet grama šećera po obroku.

3. Zamrznuto i konzervirano voće

Šećer koji unesete jedući svježe voće je dobra stvar, jer sa sobom nosi i hranjive tvari i vlakna, zbog čega se osjećate sito.

Konzervirano voće ima više šećera – osobito ako kupujete varijantu sa sirupom.

Izvor: žena.blic.rs