Evo zašto se itekako isplati početi trčati nakon 50. godine

by | 27 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Stručnjaci i prijatelji koji vole vježbati uvijek će vam reći da nikad nije kasno da počnete trenirati. Njihovoj tvrdnji idu u prilog rezultati novog istraživanja, barem ako je u pitanju trčanje.

Istraživanje objavljeno u “Frontiers in Physiology” kaže da trkači koji počnu trčati nakon 50., mogu biti jednako brzi kao njihovi vršnjaci koji to čine cijeli život.

U sklopu istraživanja promatrana je izdržljivost 150 trkača prosječne dobi od 68 godina. Podijeljeni su u dvije skupine: osobe koje treniraju cijeli život i osobe koje su počele trčati tek oko 50.

Bez obzira na to kad su počeli trčati, postotak njihove tjelesne masnoće i mišića u nogama bili su slični. Dapače, i izvedba je bila slična kod pripadnika obje skupine. To znači da i dalje možete dostići svoje srednjoškolske rivale ako krenete trenirati tek sada.

Još jedan primjer da je to točno je Roy Englert, koji navodno nije počeo trčati do 60-ih godina. Prošlog je ljeta, u dobi od 96 godina, srušio svjetski rekord na USATF Masters Outdoor prvenstvu za svoju dobnu skupinu završivši s rezultatom 42:30:23. To je bilo osam minuta brže od prethodnog rekorda.

Ako niste ni blizu 50. godini, ne znači da možete odgađati treninge do te dobi. Bez tjelovježbe, pokazuje istraživanje, mišićna masa opada osam do 10 posto u svakom desetljeću života, počevši od 30. godine.

IZVOR: INDEX.HR