NIKAD NEMOJTE ODGAĐATI ODLAZAK NA WC! Tijelo trpi, zdravlje se pogoršava, a još…

by | 27 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Odlazak na WC je prirodni proces čišćenja organizma i upravo zbog toga ga nikako ne biste smjeli odgađati. To se posebno odnosi na obavljanje velike nužde.

KADA JE NAJBOLJE VRIJEME ZA OBAVLJANJE VELIKE NUŽDE?
Za većinu ljudi, najbolje i najzdravije vrijeme za odlazak na toalet je ujutro. Naime, tijekom noći naš probavni sustav razgrađuje hranu koju smo pojeli tijekom prijašnjeg dana, a koja je ujutro, kada se probudimo, spremna na izlazak iz našeg tijela.

KOLIKO PUTA TJEDNO TREBA OBAVLJATI VELIKU NUŽDU?
Odlazak na toalet jednima je normalna i rutinska stvar, dok drugima predstavlja problem. Iako je jutarnje pražnjenje crijeva najzdravije za organizam, oni koji to ne rade ne moraju biti zabrinuti.

No, ako to činite svaki drugi ili treći dan, ne morate se zabrinjavati, sve dok ne osjećate fizičku nelagodu. Ako osjetite simptome poput nadutosti i grčeva i težine u trbuhu, trebali biste otići liječniku.

KOJI JE NAJVEĆI PROBLEM KOD OBAVLJANJA VELIKE NUŽDE?
Problemi s probavom mogu se javiti kada poremetite dnevnu rutinu odlaska na toalet.

“U trenucima kada nemate vremena ili prilike obaviti nuždu te je zbog toga odgodite, tijelo, koje vam je poslalo jasan signal da je spremno za pražnjenje crijeva, ulazi u stanje svojevrsnog malog šoka”, objašnjava dr. Kvarantan te dodaje kako odgađanje nužde može dovesti i do brojnih nuspojava poput nadutosti, plinova, grčeva pa čak i zatvora.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: zadovoljna.dnevnik.hr