Evo zašto nije dobro koristiti prošlogodišnju kremu za sunčanje, nego uvijek treba kupiti novu

by | 23 lipnja, 2020

Krema za sunčanje ima rok trajanja do tri godine, no usred visokih temperatura taj period je zapravo kraći, upravo radi uništavanja zaštitnog faktora.

Mnogi liječnici upravo radi toga što kremu obično držimo na visokom temperaturama predlažu kupnju formule sa zaštitnim faktorom prije svakoga ljeta.

“Da, većina krema za sunčanje istječe jer se njihovi aktivni sastojci s vremenom razgrađuju”, potvrdio je kalifornijski liječnik Trevan D. Fischer za Insider.

Kad kupujete novu kremu, provjerite rok trajanja, no to ne jamči da će vaša krema za sunčanje biti učinkovita toliko dugo. Izloženost ekstremnim temperaturama ili svjetlu – poput ostavljanja boce u automobilu tijekom ljeta, višesatnom boravku na plaži – ubrzat će propadanje formule.

To je zato što toplina razgrađuje aktivne sastojke koji štite od UV zraka. Ova degradacija će se također dogoditi na sobnoj temperaturi, ali puno sporije.

“Idealno je kremu sa zaštitnim faktorom čuvati na sobnoj temperaturi i bez značajnog izlaganja svjetlu”, ističe liječnik Henry Lim iz New Yorka.

Postoje dvije glavne vrste zaštitnog faktora – kemijski i fizički. Obje štite od UV zraka, no za to koriste različite sastojke, što uvelike utječe na rok trajanja.

“Aktivni sastojci u većini kemijskih krema za sunčanje su varijacije stabilnih struktura koje omogućuju apsorbiranje UV zraka. No s vremenom i pod visokim temperaturama te strukture se počinju raspadati, a formula više nije zaštitna”, kaže Lim.

Preparati za sunčanje s fizičkim UV faktorima ili na bazi minerala reflektiraju UV zračenje umjesto da ga apsorbiraju. Obično su to losioni s aktivnim sastojcima poput cinkovog oksida ili titanijevog dioksida.

Međutim, sitne nanočestice cinkovog oksida i titanijevog dioksida gušće su od ostalih u formuli te će se s vremenom skupiti, postajući neravnomjerno raspoređene u formuli.

Kao rezultat toga, kad nanesete kremu za sunčanje, nećete dobiti jednaki sloj prekrivanja jer ćete na nekim mjestima imati gustu zaštitu, a na drugima nikakvu.

IZVOR: 24SATA.HR