Nesanice se možete riješiti uz ove jednostavne metode

by | 20 travnja, 2020

Znanstvenici sve češće ukazuju na važnost kvalitetnog sna u kojem se tijelo regenerira. Odrasloj osobi potrebno je oko osam sati spavanja na noć kako bi organizam normalno funkcionirao.

  • No, što ako san neće na oči?

Stres, problemi i neodgovarajuća prehrana samo su neki od uzroka nesanice. Kako bismo san vratili na oči, potrebno je poduzeti nekoliko koraka. Provjeriti razinu melatonina (hormona koji regulira spavanje) i povećati nos, ako ga je premalo.

To možete učiniti kroz prehranu. Naime određene namirnice sadrže melatonin ili pak triptofan koji potiče lučenje melatonina u organizmu. Od velike pomoći su i magnezij te vitamin B6, kojih također ima u hrani. Uvrstite u svoju prehranu orašaste plodove, cjelovite žitarice, piletinu i puretinu, jaja i mliječne proizvode, mahunarke, lisnato zeleno povrće, banane, mandarine, trešnje i ananas.

Studija koju je objavio američki Nacionalni institut za zdravlje pokazala je da dva miligrama melatonina pred spavanje rješavaju probleme s nesanicom.

Osim prehranom, na nesanicu možete djelovati mijenjanjem navika, odnosno stvaranjem rituala koji će vas opustiti pred spavanje i mozgu poslati informaciju da je vrijeme za san. To može biti ispijanje umirujućeg čaja, lagana muzika, opuštajuća knjiga ili kupka. Dobro je i zamračiti sobu u kojoj spavate te ju prije odlaska na počinak provjetriti.

Ako se ne bavite tjelovježbom, vrijeme je da je uvrstite u svoju svakodnevicu. Barem šećite redovito umjerenim tempom, najmanje pola sata. Tjelesna aktivnost izazvat će zdrav umor, koji će onda lakše dovesti do sna.

Foto: Unsplash

IZVOR: rTL.HR