Neprestano rješavate tuđe probleme? Evo zašto to nije dobro i kako prestati

by | 11 prosinca, 2020

Jedna od ljepših ljudskih osobina definitivno je altruizam. Pomagati ljudima oko sebe, a ne tražiti ništa zauzvrat nesebično je te je odraz ljudske plemenitosti.

No kao i sa svim drugim stvarima u životu, i s pomaganjem treba imati mjeru. Prekomjerno pomaganje bliskim i ljudima u vašoj okolini prestaje biti pomaganje te se pretvara u rješavanje problema koje nikome ne donosi dobro. Pomaganje, dakako, nije loša stvar. Još od najranijeg djetinjstva uče nas da je biti dobar, pristojan i obazriv prema drugima normalno i poželjno ponašanje. No postoje ljudi koji postanu predobri te previše fokusirani na druge i na pomaganje drugima. Kad se to dogodi, postoji vrlo velika šansa da će takvo ponašanje narušiti one kojima pokušavate pomoći. Prije nego što krenete rješavati tuđe probleme, morate biti svjesni činjenice da nikome ne možete pomoći ako on nema želju pomoći sebi samome.

Kako razlikovati spašavanje od pomaganja?

Pomaganje bismo mogli opisati kao vrstu asistencije kroz teška i izazovna razdoblja života. Primjerice, vaša bliska osoba ostala je bez posla. U toj teškoj životnoj situaciji bit ćete joj podrška, saslušat ćete je, dati joj savjete te pomoći financijski u prvom mjesecu bez plaće. No ako bliskoj osobi financijski pomažete mjesecima, platite joj stručnu pomoć te ju naposljetku pozovete da živi s vama jer ne može platiti najam i režije – vi tu osobu spašavate i ne dopuštate joj da se sa svojim problemima bori sama. Kad pomažete nekome – vi ste podrška na putu koji ta osoba vodi sama.

Kad spašavate nekoga – vi ste ona osoba koja se brine za sve prepreke s kojima se ova druga osoba susreće. Stoga, ako osjetite potrebu pomoći nekoj bliskoj osobi, najprije se zapitajte je li to doista pomoć, ili joj svojim spašavanjem zapravo odmažete. Isto tako, može se dogoditi da osobe iz vaše okoline zahtijevaju spašavanje, misleći da se radi o običnom pomaganju. Kod takvih slučajeva, osobama koje traže previše, objasnite kako ste tu za njih, kako ih volite, no kako ne možete rješavati njihove probleme. Postavite granice jer vašim prekomjernim pomaganjem osoba koja je u problemu nikad neće doći do željenog cilja i samostalnosti.

Foto: Vitor Pinto/Unsplash