
Sviđa nam se novi TikTok tortilja trend pa smo izdvojili najzanimljivije recepte
Ako neki dio svoga dana provodite na društvenim mrežama, vjerujemo da ste primijetili novi gastro trend koji uključuje tortilje. Nakon sveprisut...
Rotkvica se uzgaja već više od 3.000 godina. Ne samo da je ukusna, ona je i vrlo zdrava. Njezino latinsko ime Raphanus sativus znači “kultivirani kupus”. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao plaću, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili bogovima.
U srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba, kako prenosi portal Alternativa za vas.
Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalija, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij.
Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti dišnih putova, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.
Ako ste na dijeti, jedite rotkvicu zbog njezine niske kalorijske vrijednosti.
Kao prirodan diuretik uklanja višak tekućine iz organizma. Ublažava bol i peckanje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sustava.
Dobro je znati da je crna rotkvica u srodnoj vezi s crvenom rotkvicom, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neugodnijeg okusa.
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao niti bubrežnim bolesnicima.
Rotkvica ima specifičan ljutkasti okus. Popularna je u pripremi različitih salata, ali može se i kuhati, peći, a od lišća se mogu spravljati variva i juhe.
Foto: Unsplash