Komičarka Marina Orsag o najboljim doživljajima sa svojih brojnih putovanja
Destinaciju za koju ćemo izdvojiti svoj novac i dragocjeno vrijeme ponekad je teško odabrati. Prokrčiti put kroz šumu preporuka i opcija te pritom ...
Fina hrana, pogled, sunce... Može li bolje?
Ako ovaj vikend provodite u Zagrebu, nema bolje vijesti. Napokon možete istražiti one lokacije na svega sat vremena od Zagreba. Ne sumnjamo da ćete dolaskom tamo, upijanjem pogleda i sunca, imati veliki upitnik iza glave – kako ih već niste posjetili?
Nedjeljni ručak zahtijeva jedan obiteljski, tradicionalni pristup, pa smo se vodili za authtonim domaćim jelima, slasnim namirnicama, i okruženjem koje će vas podsjetiti na vikend izlete i ručkove s obitelji dok ste bili djeca.
U Moslavini, kojih pedesetak minuta i pedesetak kilometara od Zagreba, pronašli smo jedno sjajno mjesto kojem se iznova vraćamo, a koje će oduševiti nostalgična nepca, ljubitelje autohtone domaće hrane, finog vina i sjajne atmosfere – Vinarija i restoran August. Odlična hrana, vino, zimi dekice, ljeti ležaljke na suncu s pogledom na vinograd dokle pogled seže i autohtonim dvjestogodišnjim moslavačkim čardakom za leđima. Restoran i vinarija August u Moslavini, u vlasništvu je dvoje inspirativnih ljudi koji su zamijenili grad za boravak u prirodi i sljubljivanje dobre hrane, dobre kapljice i dobrih ljudi.
Dijana Sušac i njezin suprug Marko Sušac preuzeli su obiteljsku vinariju Dijaninih roditelja i napravili restoran August. U njemu ćete uvijek moći pojesti sezonske namirnice koje nabavljaju lokalno od od malih proizvođača i iz OPG-ova te je stoga jelovnik malen i sezonski – tako da jedete domaće, sezonsko i friško. No uz to, tamo vas čeka nezaboravni pogled na Moslavinu u kojem možete uživati do sutradan, jer nas čeka i nekoliko šarmantno i autohtono uređenih soba.
Grešna gorica prvi je registrirani seljački turizam u Hrvatskoj, ali i restoran koji je prema Gault&Millau uvršten među 100 najboljih u Hrvatskoj, i samo to su dovoljni razlozi zašto morate pojesti ručak u Kleti Grešna gorica u vlasništvu obitelji Podboj. Damir, Jasna, Marko i Matija uz podršku djeda Vladimira i bake Ankice, započeli su s radom na seoskom domaćinstvu 1996. godine. Sakupljajući stare predmete koji su opisivali seoski život na zagorskim bregima obitelj je počela uređivati okoliš i ugostiteljski objekt. Radom sa prirodnim materijalima željeli su postići danas prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Tom ugođaju uvelike pridonose zelene livade i vinogradi koji okružuju goste dok oni uživaju u domaćim zagorskim delicijama kao što su domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli… Stara bačva koja je nekoć čuvala 7000 litara vina danas je preuređena u kutak za goste, a posebno je zanimljiva najmlađima posjetiteljima. 20 godina stvarani ugođaj vraća goste u srednjovjekovna vremena grofova Ratkay iz Velikog Tabora kojim i danas tiho odzvanja legenda o tragičnoj ljubavi Veronike Desinićke i grofa Fridrika koji su se potajno sastajali u Grešnoj Gorici. Prema legendi, brežuljak Grešna gorica bio je tajno sastajalište mladih ljubavnika Veronike i Fridrika. Zbog njihove zabranjene ljubavi i “grijeha”, brežuljak nosi današnji naziv.
“Stara rimska poslovica kaže: ‘Da bi upoznao jedan narod i njegov kraj, sjedni za njegov stol, probaj njegovu hranu i pij njegovo vino, tada ćeš upoznati kakav je to kraj i kakvi su to ljudi.’ Ako vjerujete u riječi starih Rimljana, upravo u našem ugostiteljskom objektu možete vrlo dobro upoznati zagorski kraj, ljude i običaje. Naše seosko domaćinstvo nudi vam ugođaj pravog zagorskog seoskog ambijenta, domaće specijalitete i vino iz naših vinograda te vam omogućuje da svoju svakodnevicu zamijenite odmorom i uživanjem u čarobnom krajoliku zelenih brežuljaka. Vaš boravak u Grešnoj Gorici upotpuniti će stoljetna hrastova šuma, vinogradi, livada, uređeno dječje igralište i različite domaće životinje koje su neizostavni dio seoskog života”, poručuju vlasnici.
Mnogi Zagrepčani ne žale zaputiti se do Lovačkog doma Muljava, čisto kako bi se počastili čuvenim palačinkama sa sladoledom i šumskim voćem. No kako je Petrova gora poznata po brojnoj divljači poput divlje svinje, srne i šljuke, tako je i gastronomska ponuda restorana bazirana na lovačkim jelima, tradicionalnim receptima, i specijalitetima koji su pripravljeni od šumskih delicija, a tu su i brojna jela od šumskih plodova.
Vuglec Breg je uspješna obiteljska priča nastala iz želje za očuvanjem obiteljske ostavštine, autohtonih zagorskih običaja i tradicije. Turističko selo “Vuglec Breg” nalazi se na temeljima starog zaseoka “Vugleci”, a prostire se na 12 hektara površine gdje je prostor za sebe pronašao veliki vinograd, koji daje grožđe od kojega nastaju vrhunska vina i pjenušci. Autohtone zagorske “hiže” i klet obnovljene su i uređene za smještaj gostiju, a u staru gospodarsku zgradu smjestili su sada već nadaleko poznati restoran, vinski podrum te dvoranu namijenjenu poslovnim sastancima i seminarima.
Ako se odlučite prošetati, na sjevernom dijelu “Vuglec Brega” naići ćete na malo jezero, travnjake i predivne staze za šetnju, a zaljubljenici u sport mogu zaigrati tenis i mali nogomet. Šećući “Vuglec Bregom” bit ćete na oko 300 metara nadmorske visine s koje se pruža očaravajući pogled na zagorske brežuljke načičkane hižama, kletima i crkvicama.
Iako smo spomenuli ovaj restoran na našoj listi izletišta, ne možemo propustiti priliku uvrstiti ga i ovdje. Pogotovo zato jer smo se na ovo izletište više smo se puta vratili i to prvenstveno zbog nezaboravnog pogleda. U srcu Samoborskog gorja, nedaleko od Zagreba te četiri kilometra od Samobora, na lokaciji koja pruža predivan pogled na brežuljkasti krajolik, stari Okić grad, Zagreb i okolicu smjestilo se Seosko obiteljsko gospodarstvo Kuzmanović – Slavagora. Ovdje možete prošetati šumskim stazama, uživati u prirodi, doći do starog Okić grada, potoka Konščica, izvora, sela Cerje i crkve sv. Leonarda iz 18. stoljeća ili pak samo uživati u gastro ponudi izletišta koja se bazira na tradicionalnoj hrani: vina, rakije i sokovi iz vlastite proizvodnje, te izvrsna domaća kuhinja: štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta.
Ostale preporuke restorana idealnih za nedjeljni ručak u prirodi pronađite na grazia.hr.