NE VOLITE PROKULICE? Evo zbog čega ih treba jesti svakodnevno

by | 20 studenoga, 2018
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Prokulice definitivno ne spadaju u omiljeno povrće iako imaju ukusan, zemljani okus i pripadaju obitelji povrća krstašica; njihovi bliski rođaci uključuju kupus, brokulu i kelj.

Dobili su ime nakon što su u 16. stoljeću postali ključna belgijska prehrana (Brussels sprouts) iako se smatra da izvorno potječu iz Afganistana.

Ako niste baš ljubitelj prokulica, možda ćete se nakon ovoga predomisliti:

Bogatstvo vitamina – jedna od najboljih stvari jest bogatstvo hranjivih tvari, minerala i svih važnih vitamina. Kao i vlaknima, svaka prokulica puna je vitamina K (koji pomaže u zgrušavanju krvi), vitamina C (nužanog za rast i oporavak) i vitamina A (dobar za vid i zdravlje očiju).

Malo kalorija – oko 78 grama sadrži samo 28 kalorija, zbog čega ćete ih često naći u zdravim receptima za mršavljenje. Naravno, sve ovisi o tome kako ih pripremate – pržiti ih s maslacem i slaninom nikad neće biti super zdravo – ali dodavanje sirovih špagica na salatu je dobar način da se iskoriste njihove niske kalorijske vrijednosti.

Pune su vlakana – vlakna nisu važna samo za redovne pokrete crijeva, nego mogu i poboljšati kolesterol, regulirati razinu šećera u krvi i pomoći u sprečavanju bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i raka debelog crijeva.

Štite od raka – prestanak pušenja i redovito vježbanje smislen je savjet za smanjenje rizika od raka, a nekoliko studija sugerira da i prokulice imaju određeni potencijal za borbu protiv raka, zahvaljujući antioksidansima, koji mogu odbiti štetne slobodne radikale koji pridonose bolestima poput raka.

Zdravlje kostiju – zahvaljujući njihovom visokom sadržaju vitamina K, odličan su način da vaše kosti ostanu u vrhunskoj formi. Istraživanja su pokazala da je ovaj esencijalni vitamin koristan u povećanju gustoće kostiju i ograničavanju prijeloma u pacijenata s osteoporozom, kao i smanjenju rizika od ozljede kosti kod žena u postmenopauzi.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR