Na ove “zdrave” navike ne trebate siliti djecu jer stručnjaci tvrde da nisu tako dobre

by | 6 ožujka, 2020

Roditelji uče djecu određenim stvarima jer misle da su one dobre za njihovo zdravlje i razvoj. No, kako se ispostavilo, neke od tih stvari možda nisu tako dobre, kako prenosi portal BrightSide.

Evo o čemu je riječ:

1. Uspravno sjedenje

Mnoge majke govore djeci kako trebaju sjediti uspravno. No, kako se ispostavilo, takvo sjedenje u stolici nije najbolja ideja.

Istraživanja pokazuju da je najudobniji i najzdraviji položaj onaj koji instinktivno zauzmete kad se naslonite. A kad osoba dugo uspravno sjedi, može doživjeti pomicanje intervertebralnog diska. Zbog toga stručnjaci preporučuju djeci da sjede u opuštenom položaju s podrškom ispod donjeg dijela leđa.

2. Korištenje ruksaka umjesto torbe

Vjerojatno ste čuli da je nošenje ruksaka zdravije nego nošenje torbe koja visi samo na jednom ramenu. No, kako se ispostavilo, nije tako jednostavno. Da biste stvarno bili sigurni da ruksak ne nanosi štetu leđima, trebao bi biti ortopedski i biti barem pet centimetara viši od struka. Inače je nošenje ruksaka zapravo štetno.

Nadalje, nošenje ruksaka na pogrešan način može biti razlog za ozljede leđa i razvoj skolioze te kifoze kod učenika.

3. Često korištenje sredstava za dezinfekciju ruku

Korištenje antibakterijskih gelova i maramica zapravo može biti razlog za oslabjeli imunitet.

Triklozan, koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku, povećava otpornost bakterija na antibiotike i može biti faktor u razvoju takozvanih superbakterija. Osim toga, ti gelovi nisu samo ubojice loših bakterija – oni ubijaju svu floru na rukama.

Također, postoje slučajevi u kojima ti proizvodi imaju loš učinak na djecu uzrokujući iritaciju kože pa čak i trovanje.

4. Puno dodatnih aktivnosti

Djeca bi trebala biti zauzeta. Ako ih držite zauzetima, pomažete im da se razvijaju. Ali ako im je raspored prenatrpan i imaju puno dodatnih aktivnosti izvan škole, to bi moglo dovesti do kroničnog stresa. A stres uzrokuje hormonalne promjene koje mogu dovesti do slabog imunološkog sustava, probavnih i drugih zdravstvenih problema.

Iako nema ništa loše u izvannastavnim aktivnostima, dosad je stanje koje je neophodno za pravilan razvoj dječje psihe jer omogućuje mozgu da preispituje stvari.

5. Rezanje noktiju vrlo kratko

Vjeruje se da održavanje kratkih noktiju znači održavanje ruku čistim.

Međutim, stručnjaci kažu kako postoji velika šansa da se područje ispod nokta zarazi bakterijama ako je nokat prekratak. Osim toga, ako su prekratki, nokti mogu urastati. Stoga, prilikom rezanja noktiju svojoj djeci ostavite mali bijeli rub.

IZVOR: INDEX.HR