NE SAMO DA JE RUŽNA NAVIKA nego kopanje nosa može uzrokovati i smrtonosnu bolest

by | 19 prosinca, 2018
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Mnogi roditelj djeci govore da ne kopaju nos jer je to ružno. Osim što nije higijenski, roditelji to smatraju i nepristojnim, ali većina misli da je ta navika bezopasna.

Međutim, ispostavilo se da se tako prenosi opasna bakterija pneumokok koja uzrokuje upalu pluća, upozoravaju znanstvenici.

Istraživanje objavljeno u časopisu “European Respiratory Journal” pokazuje da se ta bakterija može prenijeti i rukama, a ne samo kapljično, odnosno kašljem i kihanjem.

Procjenjuje se da je pneumokok odgovoran za smrt 1,3 milijuna djece mlađe od pet godina u svijetu.

Iako je možda djecu teško odgovoriti od kopanja nosa, znanstvenici imaju jednostavan savjet koji bi mogao prevenirati širenje ove smrtonosne bakterije.

“Možda nije realno da ćete djecu u potpunosti spriječiti da kopaju nos, ali važno je voditi brigu o higijeni ruku i redovito čistiti igračke kako bi se smanjila mogućnost prijenosa i rizika od razvoja infekcije kao što je upala pluća”, upozorila je dr. Victoria Connor.

Zato je uvijek važno imati u blizini antibakterijski sapun za pranje ruku i vlažne maramice.

Bakterija Streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, često je otporna na antibiotike, a najopasnija je za djecu vrtićke dobi, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

IZVOR: INDEX.HR