Ne možete spavati? Možda vam ova 4 podcasta mogu pomoći utonuti u san

by | 30 listopada, 2019

U posljednjih nekoliko godina dosta se priča o stresu i anksioznosti, što nimalo ne čudi s obzirom na tempo kojim živimo, ekonomske prilike, različite političke agende te generalnu nesigurnost s kojom se konstantno suočavamo. Mnogobrojne obveze, svakodnevna strka, očekivanja, rokovi i ino ostavljaju danak i na našem snu, pa se mnogi bore s nesanicom koja pak vodi konstantnom umoru i nedostatku energije.

Vjerujemo da ste se dosad barem jednom našli u situaciji kada zbog roja misli koje konstantno naviru satima ne možete zaspati, a stvar pogoršava činjenica da je pred vama radni dan ispunjen zadacima. Istraživanja pokazuju da su žene podložnije nesanici od muškaraca, i to najčešće upravo zbog stresa i prekomjerne brige što, posljedično, ostavlja trag i na zdravlju.

Da prije spavanja moramo izbjegavati korištenje mobitela ili gledanje televizije, znamo, kao i to da si pomoći možemo čajevima koji sadrže kamilicu, lavandu ili valerijanu. No postoji jedan način na koji možemo lakše utonuti u san, koji će se posebno svidjeti ljubiteljima podcasta. Da, riječ je o umirujućim i posebno kreiranim podcastima koji će nam poslužiti kao priča za laku noć, no za odrasle. Baš kao što djeci slušanje priča služi kao distrakcija od njihovih misli koje im brane zaspati, i odraslima priče mogu pomoći u trenucima kada zbog anksioznosti ne mogu utonuti u san.

Da ova vrsta podcasta nije novost dokazuje podatak da je jedan od najpoznatijih podcasta ovog žanra, Sleep With Me, skinut više od 70 milijuna puta. U usporedbi s pregledavanjem Instagrama ili gledanjem TV-a, podcasti vam neće ometati san plavim zračenjem ekrana, dok će manjak vizualne stimulacije pomoći da lakše odlutamo i, naposljetku, zaspimo. Ako smo vas zainteresirali, u nastavku donosimo nekoliko ugodnih podcasta koje možete slušati prije spavanja.

Sleepy

Ugodan bariton Otisa Grayja koji čita poglavlja iz klasičnih romana, novela i poeziju bit će doista lijepa uvertira u san. Poslušajte ovdje

Atmosphonic – Sounds to Help You Sleep
Mekan zvuk kiše po prozoru ili blagih valova koji se kotrljaju u plićaku provjereni su lijekovi za nesanicu. Ako vam smeta ljudski glas, ove će epizode u trajanju od sat vremena definitivno obaviti svoj posao. Poslušajte ovdje.

Myths and Legends
Ovaj se poznati podcast pod vodstvom naratora Jasona Weisera temelji na mitovima i legendama, što će svakako mnogima odgovarati. Poslušajte ovdje.

Sleep Whispers
Baš poput ASMR videa, ovaj podcast sadrži tiha čitanja različitih tekstova, od kratkih priča pa sve do pjesama. Umiruje li vas šaputanje, probajte. Poslušajte ovdje.

Foto: Unsplash