Zaboravite injekcije! Ove namirnice itekako dobro “peglaju” bore

by | 23 siječnja, 2020

Često se brinemo zbog preuranjenih znakova starenja koji se pojavljuju na našoj koži čak i u mladoj dobi. Iako postoji nekoliko čimbenika koji mogu pridonijeti propadanju kože i stvaranju bora, loša proizvodnja kolagena može biti i vjerojatni krivac.

Bore oko očiju i usta mogu nekima biti razlog za zabrinutost, ali dobivanje injekcija kako bi koža postala natečena nije jedino dostupno rješenje. Zapravo, možete poboljšati proizvodnju kolagena odabirom pravih vrsta hrane poput one navedene u nastavku.

Kupus, špinat, kelj

Tamno zeleno povrće jedna je od najboljih namirnica koje želite uzimati ako želite poboljšati proizvodnju kolagena. Kupus, špinat i kelj samo su neki primjeri ovih lisnatih zelenih vrsta koje vrijedi dodati svojoj prehrani jer su hranjive i sadrže neophodne hranjive tvari koje mogu povećati hidrataciju vaše kože i poboljšati elastičnost. Svakodnevno se hranite ovim zelenilom i vidjet ćete veliko poboljšanje stanja vaše kože ubrzo.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je često povezan s gubitkom kilograma, ali jeste li znali da je koristan i kada želite zategnuti kožu? Antioksidansi prisutni u zelenom čaju mogu vam pomoći da se riješite slobodnih radikala koji oštećuju stanice kože, a istovremeno povećavaju proizvodnju kolagena kako bi koža ostala napeta. Pije se tri do pet šalica zelenog čaja dnevno, ali pazite da niste previše osjetljivi na kofein jer u protivnome možete popiti previše i jako teško zaspati.

Crveno voće i povrće

Voće i povrće crvene boje trebali bi biti prisutni u vašoj prehrani ako se želite boriti protiv viseće kože. U crvenoj boji krije se likopen, vrsta antioksidansa, koji može povećati kolagen.

Pokušajte jelima dodavati repu, crvenu papriku i rajčicu. Ako želite dodatnu zaštitu za svoju kožu, dodajte i malo slatkog krumpira, bundeve, pa čak i mrkve jer su to i dobri izvori antioksidanasa koji potiču bolju proizvodnju kolagena.

Orasi

Kako starimo, proizvodnja hormona se također može smanjiti, što također može utjecati na elastičnost naše kože kao i na proizvodnju kolagena. Dobra vijest je da fitoestrogeni mogu pomoći nadoknaditi gubitak estrogena u vašem sustavu tako da sposobnost vašeg tijela da proizvodi kolagen ostane netaknuta.

Postoji nekoliko izvora fitoestrogena koje možete izabrati, a jedan od njih su orasi. Ako želite primati prijeko potreban fitoestrogen, poželjno je sačuvati sveukupno zdravlje vaše kože.

Suhe šljive

Slobodne radikale također možemo kriviti za pojavu linija i bora na našoj koži jer imaju tendenciju napadati naše stanice kože što uzrokuje propadanje tkiva. Zbog toga morate povećati unos hrane koja sadrži antioksidanse jer će se oni moći riješiti tih slobodnih radikala koji štete vašoj koži.

Upravo šljive, a potom i borovnice sadrže gomilu antioksidansa. Morate nabaviti pet do šest šljiva ili barem košaru borovnica kako biste dobili pravu količinu antioksidanasa u vašem sustavu.

Ovo je samo nekoliko primjera hrane koja vašem tijelu može pomoći u stvaranju više kolagena kako bi se spriječilo pojavljivanje znakova starenja. Postoji još puno toga za odabrati, ali ove je svakako vrijedno dodati svojoj prehrani ako želite održati taj mladenački sjaj na svojoj koži dok starite.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR